Stipendium George S. Pattona oceňuje obětavost. Letos putuje do rukou studenta sociálních prací

V pořadí už šesté stipendium udělí během květnových Slavností svobody Nadace Briana LaVioletta.

Jarní servisní akce AUTO CB

Letos putuje čestná medaile Stipendia George S. Pattona, stejně jako jeden tisíc amerických dolarů, do rukou studenta sociálních prací, trenéra a sportovce Václava Šlehofera. Slavnostní vyhlášení stipendia proběhne v Plzni v neděli 7. května v 17:30 hodin na náměstí Republiky za účasti Douga LaVioletta, spoluzakladatele nadace, a George Pattona Waterse, vnuka generála George S. Pattona.
Čestné stipendium George S. Pattona je od roku 2012 udělováno absolventům plzeňských středních škol, kteří se rozhodnou pro službu společnosti, například u policie, ve zdravotnictví, v armádě nebo v sociálních službách. Spojeno je s hodnotami, jako je obětavost, odvaha a ochota pomáhat ostatním. „Čestné stipendium generála George S. Pattona neoceňuje pouze jeho odvahu, ale také odvahu studentů, kteří chtějí dokázat velké věci ve prospěch generací, které přijdou po nás,“ uvádí Doug La Violette, spoluzakladatel Nadace Briana LaVioletta.

Udělení stipendia není se jménem slavného generála, který proslul svojí odvahou, spojeno náhodou. Byl to právě George S. Patton, který během květnových dnů roku 1945 osvobozoval se svými vojáky Plzeň. „Odkaz generála Pattona a jeho vojáků neupadne v zapomnění, pokud předáme pomyslnou pochodeň mladým lidem, kteří touží sloužit společnosti a neváhají se obětovat druhým,“ říká George Patton Waters, vnuk generála George S. Pattona, který se každoročně účastní Slavností svobody v Plzni. „Čestné stipendium je udělováno výjimečným a odvážným mladým lidem za jejich obětavost a závazek sloužit ostatním ve jménu mého dědečka,“ dodává.
Letos bude stipendium uděleno Václavu Šlehoferovi, který loni odmaturoval na Střední průmyslové škole dopravní, dnes studuje Vyšší odbornou školu zdravotnickou a specializuje se na obor Sociální práce a pedagogika. Současně je i úspěšným hráčem hokejbalu a sportovním trenérem malých hokejbalistů v Dobřanech. „Václav nás přesvědčil svou upřímností a otevřeností. Má srdce na správném místě a svůj volný čas věnuje společensky prospěšný aktivitám,“ konstatuje Martin Baxa, první náměstek primátora a člen výboru Čestného stipendia George S. Pattona.

„Když jsem se ve škole dozvěděl o možnosti ucházet se o tak významné stipendium, neváhal jsem. Myslím si, že se stipendiem mě spojují hlavně dvě hodnoty – oddanost a obětavost. Tyto dvě hodnoty jsou pro mě důležité, ať se věnuji trénování mladých nadějí dobřanského hokejbalu nebo jakékoli jiné činnosti,“ říká Václav Šlehofer, držitel stipendia pro rok 2017.

O Nadaci Briana LaVioletta a Čestném stipendiu Generála George S. Pattona
Čestné stipendium generála George S. Pattona bylo založeno v roce 2010 Dougem LaViolettem, spoluzakladatele Nadace Briana LaVioletta. Klade si za cíl ocenit odhodlání a obětavost těch, kteří touží sloužit společnosti a jít ve stopách svých předchůdců. Nositel/ka stipendia obdrží 1 000 amerických dolarů a medaili. Stipendium je udělováno jednou za rok vždy jednomu z absolventů plzeňský škol. Při výběru nositele/nositelky stipendia se členové výboru nezaměřují primárně na školní prospěch, ale především na hodnoty, jež uchazeč vyznává, jako je například odevzdání se druhým, snaha udělat svět lepším místem k životu, nezištnost, obětování se, ochota naplno se věnovat dobré věci a čest. Uchazeč musí ve stejném roce, kdy zažádá o stipendium, složit maturitní zkoušku na jedné z plzeňských škol. Musí mít záměr dále studovat, získat praxi nebo pracovat v některé z těchto oblastí: armáda, bezpečnostní složky, zdravotnictví, sociální služby, humanitární práce, církevní služba nebo jiné veřejné služby.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka