Strážníci v letních parnech lifrují opilce na záchytku

Rádi se napijí alkoholu, neovládají po něm své jednání. Řeč je o podnapilých lidech, z nichž strážníci některé opakovaně převáží k vystřízlivění do protialkoholní záchytné stanice.

Cílená propagace v Plzni

Zatímco většina lidí, když vidí spícího nebo povalujícího člověka, odvrací hlavu, strážník nemůže projít bez povšimnutí. Nikdy člověk neví, zda je osoba jen podnapilá, nebo ji postihla náhlá zdravotní indispozice. Postarat se o takovéto osoby není věc někdy opravdu lehká, u podnapilých osob agresivita stoupá, strážníci často od nich slyší nadávky, urážky. Nejednou se stali terčem i jejich fyzických útoků.

Služba odvozu opilců funguje 24 hodin denně, každý den v roce.  Mnohdy je pro strážníky, kteří tuto službu vykonávají, náročná, nejen pro agresivitu opilých lidí, ale také z důvodu samotné hygieny opilců. Proto jsou také strážníci očkováni proti žloutence.

Pravidla pro převoz podnapilých osob jsou jasně stanovena zákonem. „Pokud je klinickým a laboratorním vyšetřením zjištěno, že osoba pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky nekontroluje své chování, bezprostředně ohrožuje sebe nebo jiné osoby, veřejný pořádek nebo majetek, nebo je ve stavu vzbuzujícím veřejné pohoršení, je povinna podrobit se ošetření a pobytu v záchytné stanici po dobu nezbytně nutnou k odeznění akutní intoxikace.

V letošním roce zamířila hlídka městské policie k vystřízlivění s podnapilými osobami na protialkoholní záchytnou stanici ve více než 100 případech. Naposledy se museli strážníci postarat o silně podnapilého muže, který si „ustlal“ na chodníku v Kaplířově ulici a v  důsledku silné opilosti nebyl schopen jít po svých. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka