Šumavský Špičák hostí iXS European Downhill Cup

Vrcholný podnik ve sjezdu horských kol se jede ve Ski&Bike Špičák pojedenácté. Opět je zařazen v nejvyšší kategorii Mezinárodní cyklistické unie (UCI) - C1

Cílená propagace v Plzni

Poslední čtvrtý závod letošní evropské série sjezdu horských kol – iXS European Downhill Cup, přivítá o nastávajícím víkendu šumavský Ski& Bike Špičák. Největší sportovní areál západočeské Šumavy přivítá jediné mezinárodní závody ve sjezdu horských kol, které se v posledních letech v nejvyšší kategorii UCI jezdí v ČR, po roční odmlce způsobené pandemií koronaviru a celkově pojedenácté.

Předchozích deset ročníků měli a taky tento rok mají účastníci špičáckého downhillu jednu jistotu. Jak sobotní kvalifikace (21.8. od 14,30 hodin), tak nedělní finálové jízdy (22.8. od 12,30 hodin) se jedou na zdejší nejtěžší 1750 metrů dlouhé trati Struggle s 320metrovým převýšením. Nejnáročnější trať ve Ski&Bike Špičák nabízí divákům atraktivní podívanou v nejtěžším možném terénu se spoustou skoků (celkem 11) i technických pasáží s kameny nebo průjezdů mezi stromy šumavského lesa. Povrch trati je ze sta procent přírodní a střídá se na něm hlína, kamení a kořeny, překážky/skoky jsou dřevěné. 
  
Na startu ve Ski&Bike Špičák bude o víkendu cca 165 bikerů a bikerek, kteří budou bojovat o body v celkem v šesti kategoriích - U17 dívky a chlapci, U19 chlapci, elite mužů a žen a masters (muži ročník 1991 a starší). Ve startovní listině jsou jména z 23 zemí světa. Mimo Evropu např. z Nového Zélandu, Jižní Afriky, Kanady nebo USA. Nejvíce startujících bude v kategorii elite mužů – celkem 78. Nejvíce bikerů a bikerek závodí v barvách Německa (57), Rakouska a Švýcarska (shodně po 25), z pořádajícího Česka pak pouze 7.

Předchozí tři závody EDC se konaly ve slovinském Mariboru (5.8.), italské Pile (25.7.) a rakouském Brandnertalu (25.6.). Předposlední srpnový víkend ve Ski&Bike Špičák tak určí konečné pořadí letošního ročníku EDC.    

„Závod u nás se jede v časové pasáži po Mistrovství Evropy (Maribor) a před Mistrovstvím světa (Val di Sole, Itálie) v downhillu a každý z bikerů ladí mezi dvěma vrcholnými akcemi sezony formu jinak, takže i tomu přičítám letošní nižší českou účast. Přesto se mají diváci na co těšit. V rámci finále iXS se na Špičáku představí vedoucí muž kategorie elite – Noel Niederberger ze Švýcarska či řada předchozích špičáckých vítězů jako např. Johannes Fischbach z Německa, Johann Potgieter z Jižní Afriky nebo Stanislav Baranek ze Slovenska,“ říká ředitel špičáckého podniku EDC Jan Kasík.       

V ženské kategorii elite na Špičáku uvidíme vedoucí jezdkyni série EDC Isabelu Jankovou z Bulharska nebo jednu z předchozích vítězek Harriet Rücknagelovou z Německa. Mezi sedmičkou Čechů ve startovním poli jsou pouze dva zástupce v elitní kategorii mužů – Antonín Král (KELLYS FACTORY TEAM) a Jan Čepelák (CTM Racing Team). Dále David Cvinger (ORE MTB RACING TEAM) a Robin Novotný (Banshee Racing Brigade) v U19, dvojice Petr Novotný (Phkovo.cz), s Vladimírem Pickem (SCOTT OFBIKE TEAM) v Pro Masters a Sabina Košárková (KELLYS FACTORY TEAM) v U17 dívek. A jen pro zpestření/zajímavost -  své, nikoli literární, ale jezdecké, umění předvede na špičáckém svahu také britský mladík jménem Shakespeare,  ne však Wiliam, nýbrž Thomas ? (U19).      

Špičácký závod představuje v tuzemsku nejprestižnější přehlídku evropského i světového downhillu. Na odměnách se letos celkem vyplatí přes 5 000 eur. Na „prize money“ dosáhne 8 nejlepších v obou elitních kategoriích (vítězný muž i žena získají každý 600 eur). V ostatních kategoriích se pak odměna vyplácí 3 nejlepším.  

Pořadatelé ze Ski&Bike Špičák opět zachovají každoroční tradici a nebudou vybírat divácké vstupné. Diváci mohou být rozmístěni podél celé závodní trati s výhledem na atraktivní skoky. 
-----------------------------

Provoz celého areálu Ski&Bike Špičák zůstává během akce pro veřejnost neomezen! K dispozici jsou ostatní tratě bikeparku, nezávodící bikeři i jiní cyklisté a diváci mohou využívat lanovku na vrchol Špičáku. Otevřená je i rozhledna.

Program  iXS European Downhill Cupu 2021 ve Ski & Bike Špičák:

Pátek    20.8. 2021: 12:00 až 18:00 hodin trénink

Sobota 21.8. 2021: 9:00-14:00 trénink, 14:30 start kvalifikace

Neděle 22.8. 2021: 8:00-12:00 trénink, 12:30 start finálových jízd,

Superfinále 30 nejlepších mužů v kategorii elite se jede jako poslední v pořadí všech kategorií.

Vyhlášení výsledků po skončení závodu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka