Sušice bude vzpomínat na oběti holokaustu

V pondělí 24. dubna proběhne 5. ročník sušického JOM HA-ŠOA - mezinárodní den věnovaný obětem holocaustu. Jejich památku si ve stejný den připomenou i v dalších 12 městech České republiky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na sušickém náměstí bude od 14 hodin probíhat vzpomínkový program, při kterém se bude veřejně číst seznam obětí holocaustu a který bude moderovat herec Petr Vacek. 

V 16 hodin proběhne v sušickém muzeum vernisáž putovní výstavy “VEDEM - Cesta terezínských kluků stále pokračuje“. Výstava přibližuje osud skupiny chlapců, kteří se v těžkých podmínkách terezínského ghetta rozhodli vzít osud do svých rukou. Na chlapeckém Domově 1 ustanovili vlastní samosprávu a začali vydávat jedinečný časopis Vedem, který pravidelně vycházel téměř dva roky. Do něj ti, kteří čekali na transport do pekla koncentračních táborů, vtělili nejen své vzpomínky, obavy a radosti, ale i poselství pro ty, kteří se dožijí šťastnějších časů. Putovní výstava představuje, v jakých podmínkách žili a tvořili, jak jejich příběh dnes stále inspiruje další a další mladé lidi. 

Muzeum nabídne k výstavě také edukativní program pro školní mládež. Výstava bude v sušickém muzeu k vidění do 18. června a od 22. června 2017 do konce července bude instalovaná v Dobré Vodě u Hartmanic.

Letošní JOM HA ŠOA včetně výstavy se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a Martina Baxy, náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka