Sutnarka udělovala Ceny Ladislava Sutnara

Proděkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni Vojtěch Aubrecht, který od ledna 2022 nastoupí do čela fakulty jako děkan, předal v úterý v obřadní síni plzeňské radnice Ceny Ladislava Sutnara jejich laureátům.

Cílená propagace v Plzni

 Svá ocenění osobně převzali představitelé tří oceněných zahraničních institucí.

V minulém roce se slavnostní ceremoniál s ohledem na pandemickou situaci nemohl uskutečnit, proto v sobě letošní desátý ročník spojil také ocenění z loňského ročníku. Pozvání na slavnostní udílení přijala ilustrátorka a předsedkyně Asociace švédských ilustrátorů a grafických designérů Josefine Engström (loňský laureát), zástupce rektora Kunst Akademie Düsseldorf Christoph Lenhart a Gerfried Stocker, umělecký ředitel společnosti ArsElectronica Linz. Svoji děkovnou řeč zaslal také letošní laureát a americký grafický designér Stefan Sagmeister. Zbývající tři loňští laureáti ocenění nemohli převzít osobně, ceny jim proto budou předány individuálně.

„V době, kdy nás COVID zahání do izolace a sociální sítě uzavírají do názorových bublin – je životně důležité se konfrontovat s osobnostmi a institucemi v širokém okruhu našeho působení. Je nutné vést dialog a veřejně se vyjadřovat k zásadním otázkám současnosti. A je dobré vědět, že svět je plný přátel, kteří sdílejí stejnou snahu: vytvářet krásnější a lepší budoucnost. I když, v kontextu dosavadní lidské činnosti by se možná slušelo spíše říci: konat tak, aby svět zůstal dobrý a krásný i pro budoucí generace,“ uvedl ve svém proslovu proděkan Aubrecht.

Laureáti Ceny Ladislava Sutnara 2021

Kunst Akademie Düsseldorf - instituce s dlouhou historií tradující se do šedesátých let 18. století. V průběhu svého vývoje a fungování se stala mezinárodně uznávanou. Mezi vrcholy jejího přínosu pro kulturní dědictví patří tzv. düsseldorfská malířská škola z 1. poloviny 19. století nebo období od konce 50. do konce 70. let 20. století, kdy je spojena se jmény jako např. Joseph Beuys, Heinz Mack, Otto Piene, Gerhard Richter a Günther Uecker. V současné době je její koncepce vzdělávání považována za jednu z nejliberálnějších na světě. Působí zde skvělí vyučující z Velké Británie, USA, Rakouska, Dánska, Belgie, samozřejmě Německa a z dalších zemí. Za dlouhodobou kvalitu, s níž poskytuje vzdělávání na poli umění a za nebývalou podporu kosmopolitního dialogického ducha umění si bezesporu zasluhuje udělení Ceny Ladislava Sutnara.

ArsElectronica Linz - společnost založená v roce 1979. Její filosofie je postavena na postulátu, že digitalizace není technologickým, ale společenským vývojem. Instituce se v průběhu let úspěšně vyvíjela, zmnožovala své aktivity a aktiva a prokázala tak opodstatněnost myšlenek, které stály na počátku jejího vzniku. Prostřednictvím své činnosti reflektuje rychlý průběh digitální revoluce. Za podporu sepjetí umění, technologie a společenských věd a za příkladné a dlouhodobé budování prostoru pro svobodnou demonstraci průkopnických prototypů, nových forem komunikace, inovativních obchodních modelů, a prorockých děl umělců, jí udělujeme Cenu Ladislava Sutnara.

Stefan Sagmeister získává Cenu Ladislava Sutnara za odvahu, s níž se celý život věnuje grafickému designu. Tento obor vystudoval na Univerzitě užitých umění ve Vídni a v rámci Fulbrightova stipendia na Pratt Institute v New Yorku. V roce 1993 založil studio Sagmeister Inc. v New Yorku. Od té doby navrhoval loga, grafiku a obaly pro tak rozmanité klienty jakými jsou Rolling Stones, HBO, Guggenheimovo muzeum a Time Warner. Dlouhodobě spolupracuje s hudebníky Davidem Byrnem a Louem Reedem. Jeho práce byly vystaveny v Curychu, Vídni, New Yorku, Berlíně, Japonsku, Ósace, Praze, Kolíně a Soulu. Vyučuje na School of Visual Arts in New York a jeho motto zní: „Odvaha tvůrce, kterou vdechl designu, v designu přetrvává i po jeho dokončení.“ Právě jeho odvaha jej často v očích druhých činí kontroverzním. Rozhodl se odkázat 25% své práce uměleckému světu, 25% vědecké komunitě, 25% společenským případům a zbývající čtvrtinu hudebnímu průmyslu. Slavnostního ceremoniálu se nemohl zúčastnit, avšak zaslal své poděkování, které bylo na ceremoniálu předneseno. Cena mu bude předána individuálně.

Laureáti Ceny Ladislava Sutnara 2020

Svenska Tecknare / SWE

Svenska Tecknare, Asociace švédských ilustrátorů a grafických designérů získala Cenu Ladislava Sutnara za příkladnou péči o ochranu práv duševního vlastnictví ilustrátorů, umělců a grafiků. Sdružení, které bylo založeno v roce 1955, je velkým vzorem pro další evropské profesní organizace, které se zabývají návrhy a změnami pravidel v oblasti autorského zákona, nabízí kvalifikované poradenství a sledují a reflektují problémy v kulturní a obchodní politice. Cenu převzala osobně Josefine Engström, ilustrátorka a předsedkyně asociace.

Nigel Holmes / USA

Získal Cenu Ladislava Sutnara za mimořádně podnětné a aktivizující dílo v oblasti vizualizace informací. Jeho práce byla a je velmi vlivná, a nepochybně je často v dobrém smyslu kontroverzně vnímána z důvodu jeho jedinečného stylu, v němž se uplatňuje řada experimentů. Nigel Holmes se ve své práci zaměřuje na informační grafiku a informační design. Absolvoval na Royal College of Art v Londýně a otevřel si vlastní úspěšnou grafickou praxi. Nejprve pracoval jako ilustrátor na volné noze a grafik pro klienty jako British Broadcasting Corporation, Ford Motor Company a Island Records. Jeho práce se objevila v New Scientist, Radio Times, The Observer, Daily Telegraph a The Times. Později se stal ředitelem v mapovém a grafickém oddělení časopisu Time. Pracoval pro Apple, Fortune, Nike, The Smithsonian Institution, Sony, United Healthcare, US Airways a Visa. Slavnostního ceremoniálu se nemohl zúčastnit a cena mu bude předána individuálně.

Neville Brody / UK

Získal Cenu Ladislava Sutnara za přínos v oblasti grafického designu a typografie a jeho úspěch v interdisciplinárním dialogu.

Neville Brody je britský grafický designér, typograf a art director. Absolvoval London College Printing a Hornsey College of Art. Je známý díky své práci pro magazín The Face a magazín Arena, stejně jako díky práci na přebalech alb skupin jakými jsou například Depeche Mode nebo Cabaret Voltaire. V roce 1994 založil společnost Research Studios a je jedním ze zakládajících členů Fontworks. Nově je také vedoucím v oddělení Communication Art and Design na Royal College of Art. Společnost Research Studios – Research Publishing produkuje a publikuje multimediální díla mladých umělců. Primárně se zaměřuje na konferenci a čtvrtletní fórum FUSE, které se věnuje experimentální typografii a komunikaci. Tato setkání umožňují dialog mluvčích z oblasti designu, architektury, zvuku, filmu, interaktivního designu a webdesignu. V roce 1990 založil společně s Erikem Spikermannem největší typografickou knihovnu FontFont. Z jím navržených fontů stojí za zmínku nově vytvořené logo pro The Times – Times Modern, New Deal a také font Industria. Slavnostního ceremoniálu se nemohl zúčastnit a cena mu bude předána individuálně.

HIT Holon Institute of Technology / ISR

Cena Ladislava Sutnara byla udělena škole Holon Institute of Technology (HIT) za její nesporné úspěchy na poli propagace a realizace konceptu „Hi-Tech Nation“ prostřednictvím průkopnické kreativity, výzkumu a vývoje. HIT představuje kombinaci akademie a průmyslu a razí integraci vědy, inženýrství, designu a managementu. Vizi školy: „Ovlivňovat akademickou obec v Izraeli i v zahraničí.“ se daří úspěšně naplňovat. Jsme poctěni, že jsme se stali partnery školy na její misi. Slavnostního ceremoniálu se zástupce instituce nemohl zúčastnit a cena bude tudíž předána individuálně.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka