Sutnarka v sadech vystavuje o česko-izraelských vztazích

Výstava Záhadné pouto o výjimečném vztahu mezi židovským a českým národem od dávných dob až po novodobou historii znovuobnovených diplomatických vztahů.

Cílená propagace v Plzni

Taková expozice je do 28. ledna k vidění ve Smetanových sadech na panelech před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje. Projekt je inspirován dlouholetým hlubokým přátelstvím mezi Českou republikou a Izraelem. Námět a texty výstavy sestavil její kurátor, hebraista a diplomat Robert Řehák ve spolupráci se specialistkou na Blízký východ Irenou Kalhousovou. Ilustrace a grafické zpracování vytvořili pod vedením Renáty Fučíkové studenti ateliéru Didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Grafická úprava a vizuál výstavy je dílem studenta navazujícího magisterského ateliéru Grafický design Jakuba Heyduka.

„Tradice dobrých vztahů mezi oběma zeměmi je dlouhodobá a město Plzeň tyto hluboké vztahy již léta rozvíjí. Spolupracuje s Izraelem zejména v kulturní oblasti, o čemž svědčí mimo jiné i podpora tohoto projektu, jenž přibližuje vzájemné vztahy na několika vybraných událostech a málo známých fenoménech. Město Plzeň nezapomíná ani na minulost, kdy si každoročně připomíná transporty, při nichž bylo odvlečeno na tři tisíce plzeňských Židů, na oběti holokaustu vzpomíná i veřejným čtením jejich jmen. Podporuje také instalaci takzvaných Stolpersteinů, tedy Kamenů zmizelých, které jsou ukládány do dlažby před budovy, odkud byly židovské oběti odvlečeny, “ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

Kromě projektu Záhadné pouto, který se představil již vloni v Rožmberském paláci na Pražském hradě, je v Galerii Ladislava Sutnara nainstalována výstava nazvaná Masaryk Square AR/VR Exhibition, která využívá virtuální a rozšířenou realitu. Výstava je prvním plodem spolupráce Fakulty designu izraelského Holon Institute of Technology a Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Počátek spolupráce se váže k třicátému výročí obnovení diplomatických vztahů mezi Státem Izrael a Českou republikou. Společné aktivity koordinují Eitan Bartal, Arnošt Marks a Jan Van Woensel.  

Výstava představuje výstupy kurzu „Design a vývoj pro prostředí virtuální reality“. Projekt úspěšně propojuje české a izraelské studenty, kteří mohou profitovat z odbornosti obou fakult i z technického vybavení laboratoří a ateliérů. Vzniká tak příležitost vytvořit sdílený prostor pro projekty, které v sobě spojují technologii a vědu s designem. 

„S ohledem na leitmotiv naší spolupráce a náš progresivní zájem o nová média jsme se rozhodli zvýraznit a oživit ve virtuálním světě klíčové osobnosti a historické události, které jsou pojítkem mezi českou a izraelskou kulturou a společností. Naše společné výstavy a projekty se proto soustředí právě na významná témata našeho společného dědictví,“ popisuje kurátor Galerie Ladislava Sutnara Jan Van Woensel. Určitým katalyzátorem a místem setkávání nových vizuálních a virtuálních narativů se stal prostor skutečného Masarykova náměstí v Tel Avivu.Studenti Fakulty designu izraelského Holon Institute of Technology na základě svého výzkumu vytvořili virtuální prostředí, které diváka pohltí a aktivně zapojí. V malých týmech pod vedením Eitana Bartala a Alona Rubina zpracovali sedm jedinečných projektů, které se představí právě v rámci výstavy Masaryk Square AR/VR Exhibition.  

Vzhledem k současné epidemiologické situaci, která neumožňuje otevření Galerie Ladislava Sutnara pro veřejnost, je instalace výstavy koncipována tak, aby byla dobře viditelná z ulice. Výstavu ve Smetanových sadech doplňují panely, umístěné v mázhauzu radnice.

Program byl finanční podpořen izraelským ministerstvem zahraničních věcí a Magistrátem města Plzně. 

Termín a místo:  Záhadné pouto, panely před SVK PK, do 28. 1. 2021

Výstavu pořádají:  Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, statutární město Plzeň


Termín a místo:
  Masaryk Square AR/VR Exhibition, Galerie Ladislava Sutnara, do 30. 1. 2021

Výstavu pořádají:    Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, Holon Institute of Technology


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka