Finále Plzeň je v plném proudu. Přinášíme aktuální program a fotogalerii

Přehlídku českých celovečerních a dokumentárních filmů Finále Plzeň v pátek 25. září otevřela světová premiéra dokumentu Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry.

Jarní servisní akce AUTO CB

Svět podle Muchy je nejkomplexnějším filmem, jaký za posledních 20 let o Alfonsi Muchovi vznikl. Nabízí nový pohled na život tohoto ikonického umělce, který proslul zejména svými secesními plakáty a monumentální Slovanskou epopejí. Možná si však ani neuvědomujeme, jak silný jeho odkaz je.

Tvůrci filmu Svět podle Muchy diváky provedou nejen historickými fakty, ale také seznámí se současnými umělci, kteří jsou dílem Alfonse Muchy inspirováni. Dokument doplňují stylizované hrané prvky i animace. „Osa vyprávění leží na jakémsi vnitřním dialogu Alfonsova syna Jiřího s otcem při tvůrčím procesu nad otcovou biografií,“ objasňuje režisér Roman Vávra a producenti filmu Ondřej Beránek a Jakub Pinkava doplňují: „Máme radost, že se nám podařilo objevit umělce, kteří se dodnes k Muchovu odkazu hlásí. Před kamerou tak vystoupí Stanley Mouse, přední tvůrce plakátů pro skupiny a hudebníky jako Janis Joplin, Grateful Dead či Jimi Hendrix, americký umělec Mear One, který se proslavil zejména svou graffiti tvorbou i mimo streetartovou komunitu, nebo japonský ilustrátor Yoshitaka Amano. Chtěli jsme tím akcentovat Muchovu nadčasovost.“ Pražská premiéra filmu proběhne 28. září v kině Lucerna. Diváci budou moci na film přijít do kin od 1. října 2020.

„Jsme opravdu moc rádi, že bude letošní 33. ročník zahajovat právě dokument Svět podle Muchy, protože Alfons Mucha měl k Plzni vztah a na nedalekém zbirožském zámku téměř dvacet let tvořil slavnou Slovanskou epopej. Navíc část dokumentu se v Plzni natáčela a jeho vznik podpořil i Plzeňský kraj,“ dodává ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční netradičně v podzimním termínu od 25. do 30. září. Každý den nabídne premiéru či předpremiéru, soutěžní festivalové snímky, nahlédne do německé a slovenské filmové kuchyně, zjistí, kde v zahraniční kinematografii zanechali stopy čeští tvůrci a promítne i studentské prvotiny. A opět se stane místem setkání s hvězdnými hosty.

SOBOTA:

První projekce začíná v 10.30h na Malém sále Měšťanské besedy kresleným snímkem Fanny a pes:

Lipsko 1989. Dvanáctiletá Fany se stará o Sputnika, psa její nejlepší kamarádky Sophie, která odjela na prázdniny do Maďarska. 

Na začátku školy se však Sophie do třídy nevrátí, uprchla s rodinou na Západ. Fany se ji vydává hledat, chce přece vrátit Sputnika. 

Stane se tak svědkem pohnutých událostí, které změní budoucnost celé země. Napínavý, ale také laskavý animovaný film o revoluci očima dítěte nejen pro dětské diváky.

 

Druhým filmem pro děti je pohádka Hodinářův učeň, Velký sál Měšťanské besedy od 11h

Pohádka o hrátkách osudu, který zastupují „tři sudičky“ - hodní bratři Rodovoj a Rodovít (Jaroslav Plesl a Václav Neužil) a jejich zákeřná sestra Lichoradka (Jana Plodková). Je to příběh o lásce, hamižnosti, lidské malosti, ale také o šikovnosti a odvaze hodinářského učně Urbana. Ten se musí vydat do světa hledat bájné hodinky, které dokáží varovat před smrtí. Urban překoná mnohé nástrahy, aby získal svou milou Lauru.

Tipy na sobotní filmové projekce pro dospělé diváky:

Krajina ve stínu, Velký sál Měšťanské besedy, sobota 26.9. od 21h režie Bohdan Sláma Život na vsi v pohraničí probíhal vždy v pospolitosti, najednou ale přichází doba, kdy je nutné si vybrat, kdo je Rakušan, Němec a kdo Čech. Je potřeba zvolit, kdo ze sousedů je spojenec a kdo nepřítel. Marie je Češka, její muž Rakušan. Mají chalupu, pole, vychovávají syna a snaží se žít podle toho, co je správné. Sledují rostoucí nenávist lidí ve vsi, aby pak zloba dopadla i na ně samotné.  Film přijede uvést Bára Poláková

Babylon + Dálnice, Malý sál Měšťanské besedy, sobota od 17h sekce: Německé kino Babylon: Jsou raná devadesátá léta a hranice se nedávno otevřely. Německá rodina jede na výlet do sousedního Česka. Čtrnáctiletý kluk je znuděný tím, jak si jeho rodiče nemají co říct, a tak sám bloumá po okolí. A potká dívku. Nemluví stejným jazykem, přesto si navzájem dokonale rozumí… Krátký film Sebastiana Sterna o tom, že někdy není třeba slov… Dálnice: Bad Oeynhausen je lázeňské město v Severním Porýní-Vestfálsku a leží na trase, která spojuje Amsterdam, Berlín a Varšavu. A právě tady - v lázních - už 40 let chybí malý kousek dálnice. Celkem 25 000 vozidel tak den co den projíždí městečkem rychlostí 50 km/hod a zastaví se zde na semaforu, jediném mezi Varšavou a Amsterdamem. Dokument o Německu, malém člověku, byrokracii, politice a taky o normálním životě.

Trhlina, Malý sál Měšťanské besedy, sobota 26.9. od 20h Podle úspěšného románu Jozefa Kariky natočil Peter Bebjak hororově mysteriózní příběh o pátrání po zmizelých v lesích pohoří Tribeč.  Igor se dostane k vyklízení budovy bývalé psychiatrie. Objeví zde záznamy Waltera Fishera, jednoho z pacientů, který před 70 lety záhadně zmizel. Igor se pouští do pátrání a zjišťuje, že případ zdaleka není ojedinělý… Možná je to legenda, možná záměrná mystifikace, možná děsivá pravda…

Zločiny Velké Prahy, JoNáš v Měšťanské besedě od 20.30h 1. díl s názvem Dáma v studni Nový desetidílný seriál České televize navazuje úspěch Četnických humoresek. V roce 1922 došlo ke sloučení centrální Prahy s třiceti osmi okolními městy a obcemi - a vznikla Velká Praha. Pražská státní police začala pracovat tam, kde dosud působilo jen četnictvo. Bystrý Inspektor Budík se elegantně brodí blátem předměstí, kde vyšetřuje případy inspirované skutečnými událostmi. V hlavních rolích Jaroslav Plesl a Jiří Langmajer.

V sobotu bude možné na festivalu Finále Plzeň potkat Báru Polákovou (Bábovky, Krajina ve stínu), Radku Třeštíkovou (Bábovky), režiséra Jiřího Havelku (Vlastníci), nebo Michaela Kratochvíla (Můj otec Kratochvíl), Janu Plodkovou (Bábovky, Hodinářův učeň), Petru Nesvačilovou (Bourák, Karel,já a ty), režiséra Slávka Horáka (Havel), Josefa Trojana (Šarlatán, Abstinent) a další...

Neděle a pondělí na Finále Plzeň:

Neděle 27. září:

- pro děti: Pat a Mat: Kutilské trampoty (Malý sál, 10.30h), Princezna zakletá v čase (Velký sál, 11h)

Můj otec Antonín Kratochvíl, Malý sál, 14h

Celovečerní dokument režisérky Andrey Sedláčkové vypráví napínavý příběh fotografa Antonína Kratochvíla, který fotil Davida Bowieho, Johnyho Deppa, ale i kruté válečné konflikty. Jeho syn Michael žil za železnou oponou a až do své puberty se domníval, že je otec mrtvý. Ale Antonín Kratochvíl, který prošel mimo jiné pracovním táborem, emigrací a švédským kriminálem, mezitím v Americe dosáhl ohromného úspěchu…

Loli parádička, Malý sál, 20h

Romantická tragikomedie o lásce dvou outsiderů z východního Slovenska. Všechno začne tím, že Veronika ukradne na jarmarku dva turecké medy z Milanova stánku. Když Milan zjistí, že to udělala proto, že měla hlad, koupí jí oběd. Ona se na oplátku nabídne, že mu bude dělat prodavačku. Postupně se do sebe zamilovávají. Jemu nepřekáží, že je Veronika Romka - a jí nevadí, že Milan nemá nohu. Přijme ale tuhle nekonvenční dvojici společnost?

Herec - tři díly, Divadlo Dialog, 11.30h, 13.30h a 15.30h

Píše se rok 1952 a mladý ochotník (Jan Cina) se snaží uplatnit jako herec na pražské scéně. Má prostořekou sestru a po rodičích špatný kádrový profil, navíc objevuje svou homosexuální orientaci. Stanislav ale touží hrát za každou cenu. Upíše se státní bezpečnosti a stává se návnadou ke kompromitování vlivných osobností. Třídílná minisérie režiséra Petera Bebjaka o tom, jak daleko jsme ochotni zajít pro své sny.

Pondělí 28. září:

- pro děti: Mslné medvědí příběhy, Malý sál, 10.30h

Amnestie, Kinosál, 12.30h

Sametová revoluce přinesla svobodu, někomu ale i problémy, jinému kariéru. Rozsáhlé amnestie prezidenta Václava Havla ze zimy 1990 se řady těžkých zločinců v leopoldovské věznici netýkaly. Ti se proto vzbouřili a na dva týdny věznici obsadili. Emotivní thriller o manipulaci, násilí a zradě přináší na plátna největší vzpouru vězeňské historie Československa.

Nabarvené ptáče, Velký sál, 18h

Rodiče posílají malého syna k příbuzné kamsi na venkov kdesi ve východní Evropě, aby ho uchránili před masovým vyhlazováním Židů. Teta však nečekaně umírá a dítě se musí vydat na cestu. Malý chlapec úplně sám ve válčícím nepřátelském světě plném předsudků a pověr. Boj o duši svádí nevinnost s hrůzou a lidskou krutostí. Vizuálně podmanivý film režiséra Václava Marhoula je adaptací kontroverzního románu polského spisovatele Jerzyho Kosińského. Film měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, dostal se do širší nominace na Oscara a získal 8 Českých lvů.

Sviňa, Malý sál, 20h

Film Sviňa byl natočený podle stejnojmenného bestselleru spisovatele Arpáda Soltésze. Odehrává se ve světě vysoké politiky, mafie bílých límečků, organizovaného zločinu, obchodu s bílým masem a velkých financí. Z malého veksláka se stává velký politik - vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Když máš moc, můžeš všechno…Thriller režisérů Mariany Čengel Solčanské a Rudolfa Biermanna.

Hosté na Finále Plzeň – neděle a pondělí:

Slávek Horák, Bára Poláková, Roman Vávra, Olga Malířová Špátová, Josef Trojan, Václav Marhoul, Michael Kratochvíl, Karel Vachek, Jenovéfa Boková, Andrej Polák a další…

Tipy na filmy na Finále Plzeň_úterý 29.9.:

14:00 h Kinosál Karel, já a ty

Saša cítí, že se její manželství s Karlem nachází na mrtvém bodě, a tak od něj na čas odchází. Útočiště najde u Dušana, starého známého, který jim kdysi hrál na svatbě. A společně se snaží zorientovat ve svých vztazích. Křehký, ale také ironizující pohled na svět dnešních třicátníků, kteří stále někoho hledají, nacházejí a ztrácejí… Subtilní konverzační komedie klade důraz na autenticitu dialogů a hereckých výkonů (Jenovéfa Boková v hlavní roli). Debut Bohdana Karáska okouzlil publikum na MFF Karlovy Vary a režisérovi přinesl Cenu české filmové kritiky za objev roku.

18:00h Divadlo Dialog Neobyčejný život Josefa Spejbla

Životní příběh Josefa Spejbla začal jeho vyřezáním v roce 1919. V novém tisíciletí je považován za národní bohatství, ale už dávno předtím se stal celebritou. Adéla Sirotková natočila dokumentární portrét kultovní postavy českého loutkového divadla. Ptá se, jestli si Spejbl nepředstavoval svůj život trochu jinak. Tenkrát před sto lety, s Josefem Skupou, kterému vděčí za život, a po kterém dostal křestní jméno…

19:30h Velký sál Tichý společník

Lenka (Klára Issová) se po rozvodu vrací do rodné vesnice kdesi na Slovácku. Chce si odpočinout, jenomže nejdřív se její otec (Bolek Polívka) rozhodne potopit na dno přehrady, aby našel zakopanou slivovici, pak dojde místo na hřbitově! Místní pobuda (Ondřej Malý) navrhuje pohřbívat na stojáka a celá vesnice diskutuje o tom, co čeká příštího nebožtíka… Komedie Pavla Göbla podle jeho stejnojmenné novely, za kterou získal cenu Magesia Litera.

Hosté, kteří na úterý 29.9. přislíbili účast na Finále Plzeň - např. Klára Issová (Tichý společník), Václav Marhoul (Nabarvené ptáče), Marek Epstein (Šarlatán)

Tipy na středu na Finále Plzeň:

17h    Kinosál    Amundsen 

Poslední Viking. Muž, který neuměl prohrávat. I takto bývá označován Roald Amundsen, dobrodruh, který plnil prázdná místa na mapě světa a dobyl jižní pól. Celovečerní film Amundsen popisuje nejen jeho neuvěřitelné výpravy do neprozkoumaných ledových pustin, ale odhaluje i soukromý život legendárního objevitele. Velká část snímku norského režiséra Espena Sandberga (Piráti z Karibiku) vznikala v České republice.

Projekce vítězných snímků

20:30    Kinosál                       vítězný studentský a hraný celovečerní film

20:00    Divadlo Dialog        vítězný dokumentární film

Slavnostní vyhlášení vítězů 33. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň a udělení Zlatých ledňáčků proběhne ve středu 30. 9., od 19.30 v DEPO2015.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka