Talentovaná plzeňská lukostřelkyně Marie Horáčková veze dva bronzy z evropské scény

Své první dvě mezinárodní medaile přivezla do Plzně lukostřelkyně Marie Horáčková, LK ARCUS Plzeň, z chorvatské Poreče. Minulý týden se tam konalo druhé kolo Evropského poháru dorostu v terčové lukostřelbě, kam se sjely reprezentace 31 zemí.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňská závodnice byla jednou ze 45 juniorek s reflexním lukem. V kvalifikaci obsadila osmé místo nástřelem 636, což je výkon pouhé čtyři body za osobním rekordem. Díky podobně výbornému výkonu juniora Davida Vítovce z pražského LK CERE, 642 body, obsadili v kvalifikaci smíšených dvojic 6. místo. A nastoupili v osmifinále proti Dánům, které porazili 5:3. Ve čtvrtfinále zažila česká dvojice tuhý boj o postup s Turky. Stav souboje skončil remízou a rozhodovalo se v rozstřelu. Turci trefili 9 a 8. Češi dali 18 bodů, kdy Marie Horáčková trefila vnitřní desítku; postoupili tedy do finálové čtyřky. Semifinále s Italy bylo také napínavé. Po třetí sadě byl stav utkání 3:3. Čtvrtou sadu Horáčková s Vítovcem prohráli o pověstný jeden bod, takže duel skončil 3:5 pro později zlaté Italy. O bronzovou medaili se naši utkali s Ruskem. Tento duel byl ve stylu „každý chvilku tahá pilku“. Vítěznou sadou začali Rusové, vystřídali je Češi a pak se situace opakovala. O medaili rozhodovaly opět rozstřelové šípy. Rusové dali 8 a 10. Češi prvním šípem 9 a bylo jasné, že je potřeba trefit 10. To byl úkol pro Marii Horáčkovou, která jej splnila nad očekávání. Šíp zasáhl středový křížek terče a veliká radost ze zisku první mezinárodní medaile byla na světě.

„Věděla jsem, že musím trefit desítku a že mám na výstřel málo času. Podařilo se mi provést výstřel rychle, ale vůbec jsem nebyla schopná jej zpětně vyhodnotit, až jsem uviděla rozzářené Davidovy oči a slyšela jásot ostatních,“ líčí pocity rozhodujícího okamžiku Marie Horáčková.

V soutěži jednotlivkyň mladá plzeňská závodnice pomýšlela na medaili také. Ovšem v této soutěži jí troška sportovního štěstí chyběla. V eliminaci 1/16 porazila Polku Marlenu Kocaj poměrem 7:3, aby se v osmifinále střetla znovu s Turkyní Yasemin Anagoz, která byla v kvalifikaci 9. s nástřelem pouze o 1 bod nižším. Tento duel byl podle očekávání velmi napínavý. Marie Horáčková vedla první dvě sady a ve druhých dvou pro změnu vyhrála soupeřka. V poslední sadě měly obě 28 bodů, čili stav utkání byl 5:5 a opět přišel na řadu rozstřel. Obě závodnice daly desítku, jen Turkyně měla šíp blíže ke středu terče a postoupila dále; nakonec skončila šestá. Marie Horáčková obsadila dělené 9. místo.

Po závodu čekalo plzeňskou juniorku jedno překvapení. V letošním ročníku Evropského poháru dorostu získala ve své kategorii další bronzovou medaili, za nástřely v kvalifikacích obou kol, tj. na dubnovém závodu v Řecku a nyní v Chorvatsku. Její letošní reprezentační výjezdy podporuje finančním příspěvkem Plzeňský kraj, Nadace Sportující mládeže a Městský obvod Plzeň 1.

Svůj první mezinárodní start v Poreči zažil Matěj Jech z 1. LK Plzeň. Tento junior si svým výkonem 606 bodů v kvalifikaci zasloužil své místo v českém družstvu, které obsadilo 12. postupové místo. Spolu s Davidem Vítovcem (LK CERE Praha) a Vojtěchem Chocholou (SK Start Praha) provedli v osmifinále „husarský kousek“, kdy se jim podařilo ze soutěže vyřadit tým Běloruska, jenž byl v kvalifikaci pátý, poměrem 5:3. Ve čtvrtfinále stáli Češi proti Britům, kteří byli čtvrtí v kvalifikaci. Český tým dokázal vyhrát jen v jedné sadě, takže souboj skončil 2:6. Přesto byli Češi spokojení, protože obsadili hezké šesté místo. Britové nakonec brali bronz.

V individuální soutěži obsadil Matěj Jech dělené 33. místo. Také jeho mezinárodní starty letos finančním příspěvkem podpořil Plzeňský kraj.

Výsledky celého závodu jsou k dispozici na webu ianseo.net.

foto: zdeněk horáček, web čls a pořadatele

text: barbora horáčková


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka