Tandem nabízí novou aplikaci pro interaktivní prohlídky Plzně

Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, spadající pod Západočeskou univerzitu v Plzni, nabízí široké veřejnosti novou aplikaci pro interaktivní prohlídky Plzně.

Cílená propagace v Plzni

Stopovačka nazvaná Hravě Zažij Plzeň! je zdarma a zájemce provede centrem města netradičním způsobem. 

 „Pandemie udělala čáru přes rozpočet všem aktivitám našeho česko-německého projektu Zažij Plzeň! Návštěvníci z Německa přestali do města jezdit úplně, školní třídy nerealizovaly česko-německé výměny, takže populární interaktivní procházky a stadtrallye se nemohly konat,“ vzpomíná koordinátorka projektu Zažij Plzeň! Veronika Rybová z Tandemu. „Začala jsem tedy přemýšlet nad jiným způsobem, jak město oživit a nabídnout alternativu trávení volného času, zpropagovat oblíbené kavárny a další místa v době, kdy se lidé nemohli sdružovat,“ vysvětluje vznik nápadu na individuální prohlídky Veronika Rybová. Jak doplňuje, umístění stopovačky ve formátu pdf na sociální sítě později vedlo v rozhodnutí vyvinout vlastní aplikaci. 

Tandem proto s nápadem oslovil město Plzeň, aby projekt spolufinancovalo. „Práce na vzniku aplikace započaly na jaře, v létě se uskutečnilo několik hackathonů a na začátku srpna už bylo hotovo pro pilotní testování,“ líčí ředitelka Tandemu Lucie Tarabová. Aplikaci programoval Petr Boháč, o grafickou stránku se postaral Karel Hájek, který s Tandemem spolupracuje dlouhodobě. Stopovačka není jen souborem historických faktů, představuje návštěvníkům i zajímavé kavárny a restaurace. „Radí například, jak v Plzni najít WC, seznamuje s kuriozitami nebo přibližuje kulturní život. Lidé si projdou město zábavnou formou, plní úkoly a po splnění je GPS posílá na další stanoviště. Své místo v ní zaujímají i Západočeská univerzita v Plzni a Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem,“ prozrazuje Lucie Tarabová. Aplikace funguje přes data, účastníci procházky se ale mohou zdarma připojit k bezplatné WiFi, kterou poskytuje město.

Aplikaci už vyzkoušeli fanoušci Zažij Plzeň! „Uvítala bych víc takových procházek, protože tahle mě moc bavila,“ hodnotí aplikaci jedna z testerek Markéta Vejvodová. Další pozitivní reakce se objevily v komentářích na sociálních sítích, například @plzensky_student shrnuje: „Díky Zažij Plzeň jsme měli možnost zažít stadtrallye, při které jsme Plzeň poznali z jiného pohledu než z vysokoškolského a vážně jsme si to užili! Trasa, po které jsme šli, nebyla nijak náročná a byla obohacená o zajímavé úkoly a informace nejenom z historie. Účastník se pak na Plzeň dívá jinýma očima, všímá si malých, ale krásných detailů, které by za běžných okolností přehlédl.“

Aplikace se snaží využít metodu česko-německé jazykové animace, která je běžnou součástí interaktivních procházek. Zahrnuje například hru se slovy, která mají němčina a čeština společné. Stopovačka je určená pro všechny zájemce, primárně byla ale vyvíjena zejména pro účastníky česko-německých projektů a výměn. „Hlavní cíl vychází z myšlenky projektu Zažij Plzeň dát kvalitní náplň setkáním mládeže během návštěvy metropole, pobavit i poučit, přiblížit jazyk sousední země. Užijí si to ale určitě i ti, kdo si myslí, že už Plzeň znají,“ dodává Veronika Rybová s úsměvem. 

Tandem počítá i s dalším vývojem aplikace – plánuje do ní přidávat další trasy (v zimě by měla přibýt procházka po stopách holocaustu) a smysluplně ji napojit i na další projekty, které realizuje. Aktuálně se pracuje na německé verzi. Aplikace je k dispozici na webu www.hry.zazijplzen.eu

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 06.10.2021 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka