TechTower v Plzni se slavnostně otevře 1. února

Ambiciózní projekt města Plzně jde do finále. V únoru bude otevřen jedinečný technologický park TechTower za téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Cílená propagace v Plzni

Prostory o celkové ploše deset tisíc metrů čtverečních se už pomalu plní, své nové působiště v TechToweru najdou inovativní firmy, které budou mít k dispozici řadu moderních technologií. Celá stavba byla kolaudována na konci minulého roku. Slavnostní otevření je plánováno na 1. února 2023.

„Město Plzeň má ambice navazovat na svou významnou průmyslovou tradici a být na špičce technologických inovací, podporovat ty, kdo mají nápady a talent i píli uvést své sny a vize v život. Chceme jim poskytovat tu nejlepší péči, a tím budoucí hvězdy technologických inovací i byznysu udržet v našem regionu. Proto byl TechTower vybudován,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Podle radního města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Daniela Kůse je mezi inovativními firmami a startupy velký zájem mít adresu v TechToweru a moci využívat zázemí a služby, které tento park technikům a vývojářům nabízí. „Obsazeno je už téměř osmdesát procent a stále chodí noví zájemci dívat se na zbylá místa a zajímají se o možnosti, které TechTower nabízí. Lidé, kteří tam budou pracovat, využijí nejen architektonicky zajímavé kanceláře a společné prostory, jakou jsou například přednáškové sály, parkovací místa, relaxační prostory, restauraci a podobně, ale mohou také získat pro svou práci prototypové prostory, sdílené dílny či laboratoře s moderním vybavením. K dispozici jim bude i vodní nádrž o hloubce deseti metrů, která je určena pro testování podvodních robotů,“ prozradil Daniel Kůs.

Zájemci o nájem prostor v TechToweru najdou podrobnosti a kontakty na webu www.techtower.cz a nově je také spuštěný web www.techtower.cz/cowork/ pro coworking, který je v areálu také k dispozici.

O život TechToweru se bude starat městská organizace Správa Informačních Technologií města Plzně. Ta se mimo jiné zabývá podporou podnikání a technického vzdělávání prostřednictvím svého SIT Portu, který se do TechToweru přesouvá. Rozběhne zde své aktivity, jako například technologické festivaly, hackathony, startup weekendy, workshopy, konference a řadu dalších zajímavých akcí. Velmi důležitou součástí práce s komunitou mladých talentovaných lidí bude otevření coworkingu v pátém patře budovy. „Právě TechTower má být místem, kde se začínající podnikatelé budou moci propojit s těmi, kteří již nějakých úspěchů dosáhli. Mohou nám tak v Plzni vznikat, a hlavně zůstávat nové, v budoucnu úspěšné firmy. V tomto přístupu vidíme cestu, jak v západočeské metropoli přejít od montoven k inovativním firmám, které přinesou Plzeňanům atraktivní pracovní příležitosti,“ uvedl ředitel Správy informačních technologií města Plzně (SITMP) Luděk Šantora.

TechTower byl vybudován v areálu bývalého pivovaru Světovar, jenž byl postaven na konci první světové války podle návrhu architekta Bohuslava Štrébla. Tehdy šlo o nejmodernější pivovar v Rakousku-Uhersku, měl být konkurencí Prazdroji. Ležácké sklepy tohoto pivovaru byly vybudovány z kvalitního železobetonového skeletu s klenbovými skořepinami a cihlovými vyzdívkami. Všech těchto předností využili architekti Tereza Vojtěšková a Milan Varvařovský, kteří jsou autory architektonického řešení TechToweru – jméno technologický park získal podle 32 metrů vysoké pivovarské věže.

V areálu TechToweru byla už loni v září otevřena rekonstruovaná budova správní vily, která slouží jako mateřská škola.

Na projekt za zhruba 720 milionů korun včetně DPH získalo město Plzeň příspěvek z fondů Evropské unie ve výši 181 milionů korun prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky v rámci dotace z Integrovaných teritoriálních investic pro Plzeňskou metropolitní oblast z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Stavbu provedlo sdružení GEOSAN GROUP, a. s., a Pohl CZ, a. s.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 15.01.2023 10:55



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka