Téměř stovka lidí si prohlédla dům U Zlatého slunce

Téměř stovku návštěvníků přívítali plzeňští památkáři během dne otevřených dveří v jejich sídle, domě U Zlatého slunce. Akce se konala v úterý 6. září při příležitosti Dní evropského dědictví, kdy své dveře otevírají veřejnosti i ne zcela běžně přístupné památky.

Cílená propagace v Plzni

Dopoledne bylo vyčleněno pro předem objednané návštěvy škol a vzdělávacích zařízení, odpoledne průvodci z řad pracovníků památkového ústavu představili dům U Zlatého slunce veřejnosti doslova od sklepení po nejvyšší patro. „Budovu, byť patří k nejkrásnějším svého druhu v Plzni, nepředstavujeme jen z jejího stavebně historického hlediska,“ uvedl jeden z průvodců, David Růžička, který záměr památkářů hned také vysvětlil: „Snažíme se dům U Zlatého slunce přestavit jako instituci, informujeme návštěvníky s čím mohou za památkáři přijít, kde sídlí archeologové či odborní garanti nebo co jim nabízí naše fototéka a velmi kvalitně vybavená knihovna“. 

Památkový ústav tak může nabídnout pomoc nejen vlastníkům zamýšlejícím obnovit svoji historickou památku, ale třeba i studentům, kteří shromažďují materiály a potřebují se seznámit s odbornou literaturou ke svým školním či diplomovým pracím. „Velký zájem o prohlídku budovy zaznamenáváme v řadách seniorů,“ uvádí Růžička a dodává: „Letos si budovu přišli prohlédnout hned dvě seniorské skupiny z akademie třetího věku plzeňské organizace TOTEM“. 

Vzhledem k tomu, že prohlídky budovy probíhaly v běžném pracovním dni, osvědčily se časové vstupenky, distribuované zdarma, které zaručily zájemcům místo v prohlídce s příjemným počtem dvaceti osob. Prohlídky byly připraveny mezi 14 – 18 hodinou v půlhodinových intervalech. Návštěvníci oceňovali jak možnost nahlédnout do jedné z ne běžně přístupných prostor v Plzni, tak představení práce odborné památkové péče. Právě možnost potkat při prohlídkách odborné pracovníky přinesla v několika případech možnost operativně zodpovědět také složitější a odborně zaměřené dotazy.

Pro návštěvníky Dne otevřených dveří v domě U Zlatého slunce byly připraveny k volnému rozebrání materiály přibližující historii budovy i dalších historických památek v Plzni či Plzeňském kraji.

foto: david růžička



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka