Tip na humornou knihu: plzeňská herečka Tereza Danihlíková vydala e-knihu Co na to Terka?

Nakladatelství e-bohém vydalo knihu Co na to Terka? Terezy Danihlíkové. Jde o knížku žánrově nezařaditelnou a rozsahem malou, přesto však nápaditou.

Cílená propagace v Plzni

„Sportovně nadaná jsem nikdy nebyla, ručičky mam taky breptavý a koníčky, jako jsou šachy, to taky neni moje parketa. Takže co bych tak jako mohla dělat?“ vysvětluje autorka Tereza Danihlíková stylem a jazykem sobě vlastním, co ji přivedlo ke psaní. 

„Po tomhle sebezhodnocení jsem dostala nápad: budu bavit lidi vyprávěnim o tom, jakej jsem vlastně smolař.“ Od roku 2019 publikuje své zážitky na internetovém blogu a baví jimi čtenáře. Často píše tak, jak ji napadne, tedy foneticky, nespisovně a bez ohledu na správnost koncovek, což jejímu vyprávění dodává na autenticitě. Redakce sice rukopis zredigovala, ale většinu textů nechala odvyprávěnou svébytnou formou, takže knížka Co na to Terka? je přesně taková jako autorka – upřímná, občas chaotická, ale zejména vtipná. 

Jak říká Ondřej Šanca, ústřední publikatér v pražském nakladatelství (nejen) elektronických knih: „Kdybychom lpěli na stoprocentní gramatické a stylistické správnosti, ztratila by knížka na autentičnosti.“

Čtenáři, kteří se s blogem Terezy Danihlíkové na internetu dosud nesetkali, se tak můžou na stránkách její e-knihy bavit při vyprávění roztržitých příběhů ze života. Třeba o žárlivé scéně v restauraci kvůli nevinnému číslu od servírky nebo o trapasu se „zapomenutou“ nákupní taškou. A taky se poučí, protože autorka už udělala trapnou zkušenost za ně a v knížce jim ji zdarma předá. Dozvědí se kupříkladu, že pomáhat seniorům je třeba s rozmyslem, čistit pračku jarem na nádobí není dobrý nápad a že šampon skutečně slouží výhradně jako prostředek na mytí vlasů.

Úsměvných příběhů ze života je v téhle knížce dost a dost. Jak říká autorka, k jejímu údivu se blog Co na to Terka? uchytil a čtenáře baví natolik, že jí sami začali posílat své příspěvky. „Trapasy se dějí všem, jen o tom nikdo nepíše. Já jsem se rozhodla o nich psát,“ uzavírá. A stejnojmenná knížka o tom budiž jasným svědectvím.

Tereza Danihlíková (7.8.1990) je nejen autorkou internetového blogu Co na to Terka?, ale také dlouholetou divadelní a v poslední době i filmovou herečkou. K jejím zálibám patří dobový modeling, fotomodeling a především její krásná, moudrá, téměř čtyřletá dcerka, která je také ústřední postavičkou v jejích příbězích.

Nakladatelství e-bohém vzniklo v roce 2013 s cílem vydávat elektronické knihy za sympatické ceny. Aktivně vyhledává začínající nebo dosud neobjevené autory a nebojí se vydávat ani experimentální texty nebo poezii. Dosud produkovalo několik set titulů, kromě současných českých autorů zahrnují i knihy klasické. Několika začínajícím autorům publikovalo i tištěnou knihu.

Poznámka redakce: Knihu si můžete koupit v eshopu na stránce Co na to Terka?

Foto: Irena Motlíková

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka