Tip na letní grilovačku: Kuřecí maso skvěle chutná s bylinkami

Nejen letní měsíce přímo vybízí k propojení kulinářského umění a přírody. Na zahrádce i v květináči nám často za oknem rostou bylinky, které jsou oblíbeným dochucovadlem a každé jídlo příjemně provoní. Málokdo už ale dokáže přesně odhadnout, ke kterému masu se jaká bylinka nejlépe hodí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nejjednodušší je začít s kuřecím masem, které je jemné a dobře absorbuje chuť. Nejchutněji ho doplňuje šalvěj, tymián, rozmarýn, oregano, bazalka nebo petržel. Odborníci z Drůbežářského závodu Klatovy prozrazují recepty na ta nejlepší spojení bylinek s kuřecím masem.

Pečené kuře na bylinkách

kuře z českých farem

bazalka

tymián

rozmarýn

petržel

2 stroužky česneku

lžíce másla

sůl


Nejprve si vytvořte bylinkové máslo na potření. Bylinky nasekejte najemno, prolisujte česnek a oboje smíchejte s rozehřátým máslem. 

Kuře opláchněte a poctivě osolte zvenku i zevnitř. Položte jej na pekáč a celé ho důkladně zvenku i zevnitř potřete bylinkovým máslem. Podlijte vodou a pečte na prsou v předehřáté troubě v zakrytém pekáči při teplotě na 190 °C po dobu 30 minut. Poté víko pekáče odkryjte, kuře obraťte, polejte výpekem a dopékejte asi dalších 30 minut, dokud kůžička na prsou nezezlátne.

Tip: Chuť kuřete může umocnit vložená celá brambora nebo cibule do jeho útrob. 

Bylinková kuřecí roláda

Kuře na roládu 

2 ks sýru mozzarella

máslo

1 dcl bílého vína

1 kávová lžička olivového oleje

petrželka

bazalka

oregano

šalvěj

tymián

sůl

pepř

Bylinky nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a bílým vínem. Maso na roládu důkladně omyjte a řádně osolte a opepřete ze všech stran. Vnitřní stranu potřete směsí bylinek a poklaďte na ni plátky mozzarelly. Opatrně roládu srolujte a upevněte párátky či nití. Před vložením do předehřáté trouby, přidejte na vrch kousky másla, aby maso zůstalo šťavnaté. Roládu pečte v troubě přikrytou alobalem 45 minut na 170 °C. Během pečení ji dle potřeby podlijte vodou či vínem a několikrát polijte výpekem. Po sejmutí alobalu pečte ještě 10 minut, dokud nezezlátne.   

Kuřecí prsa se šalvějí

Kuřecí prsa bez kůže 

6 lístků šalvěje

cibule

lžíce másla

sůl

mletý pepř

Kuřecí prsa omyjte, naporcujte, osolte, poctivě opepřete a nechte chvíli odpočinout. Rozpalte pánev a na olivovém oleji opečte prsa z obou stran dozlatova. Opečená prsíčka vyjměte z pánve a přidejte na ně lžíci másla. Cibuli nakrájejte najemno a společně s lístky šalvěje restujte na másle dozlatova. Výslednou směsí jemně polijte prsní řízky a podávejte s kuskusem či opečenými bramborami.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 06.07.2016 08:24



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka