Nejjednodušší je začít s kuřecím masem, které je jemné a dobře absorbuje chuť. Nejchutněji ho doplňuje šalvěj, tymián, rozmarýn, oregano, bazalka nebo petržel. Odborníci z Drůbežářského závodu Klatovy prozrazují recepty na ta nejlepší spojení bylinek s kuřecím masem.
Pečené kuře na bylinkách
kuře z českých farem
bazalka
tymián
rozmarýn
petržel
2 stroužky česneku
lžíce másla
sůl
Nejprve si vytvořte bylinkové máslo na potření. Bylinky nasekejte najemno, prolisujte česnek a oboje smíchejte s rozehřátým máslem.
Kuře opláchněte a poctivě osolte zvenku i zevnitř. Položte jej na pekáč a celé ho důkladně zvenku i zevnitř potřete bylinkovým máslem. Podlijte vodou a pečte na prsou v předehřáté troubě v zakrytém pekáči při teplotě na 190 °C po dobu 30 minut. Poté víko pekáče odkryjte, kuře obraťte, polejte výpekem a dopékejte asi dalších 30 minut, dokud kůžička na prsou nezezlátne.
Tip: Chuť kuřete může umocnit vložená celá brambora nebo cibule do jeho útrob.
Bylinková kuřecí roláda
Kuře na roládu
2 ks sýru mozzarella
máslo
1 dcl bílého vína
1 kávová lžička olivového oleje
petrželka
bazalka
oregano
šalvěj
tymián
sůl
pepř
Bylinky nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a bílým vínem. Maso na roládu důkladně omyjte a řádně osolte a opepřete ze všech stran. Vnitřní stranu potřete směsí bylinek a poklaďte na ni plátky mozzarelly. Opatrně roládu srolujte a upevněte párátky či nití. Před vložením do předehřáté trouby, přidejte na vrch kousky másla, aby maso zůstalo šťavnaté. Roládu pečte v troubě přikrytou alobalem 45 minut na 170 °C. Během pečení ji dle potřeby podlijte vodou či vínem a několikrát polijte výpekem. Po sejmutí alobalu pečte ještě 10 minut, dokud nezezlátne.
Kuřecí prsa se šalvějí
Kuřecí prsa bez kůže
6 lístků šalvěje
cibule
lžíce másla
sůl
mletý pepř
Kuřecí prsa omyjte, naporcujte, osolte, poctivě opepřete a nechte chvíli odpočinout. Rozpalte pánev a na olivovém oleji opečte prsa z obou stran dozlatova. Opečená prsíčka vyjměte z pánve a přidejte na ně lžíci másla. Cibuli nakrájejte najemno a společně s lístky šalvěje restujte na másle dozlatova. Výslednou směsí jemně polijte prsní řízky a podávejte s kuskusem či opečenými bramborami.