Tlučná požádala o pomoc s odchytem toulavých a opuštěných zvířat

Město Plzeň by mohlo zajišťovat odchyt toulavých a opuštěných zvířat v Tlučné. Tuto službu již poskytuje v Chotíkově, Třemošné a bude od poloviny srpna i ve Starém Plzenci. Nově o ni požádalo také vedení obce Tlučná.

Cílená propagace v Plzni

S uzavřením veřejnoprávní smlouvy mezi obcí a Plzní souhlasila rada města, schválit ji ještě musí zastupitelé.

Tlučná má problém se s odchytem toulavých a opuštěných zvířat vypořádat, proto se starosta Stanislav Volf obrátil na město Plzeň s žádostí o pomoc. Činnosti, tedy i převoz zvířat do útulku Zařízení pro psy v majetku obce Tlučná, lokalita Pod Krimichem, bude vykonávat Městská policie Plzeň. Podle smlouvy budou strážníci k odchytu vyjíždět pouze na základě osobního či telefonického podnětu kontaktní osoby. Tlučná uhradí všechny náklady. 

Město Plzeň si ve smlouvě vymiňuje, že pokud celková bezpečnostní situace v Plzni nedovolí oslabení sil a prostředků městské policie, nebo specializovaná hlídka odchytu zvířat bude v daném okamžiku zasahovat v Plzni, je možné výjezd strážníků zakázat, případně odložit na pozdější dobu. „Výkon odchytové činnosti na území Plzně tak nebude ohrožen,“ uvedl plzeňský primátor Martin Zrzavecký.   

Městská policie se o zajištění zatoulaných a opuštěných zvířat na území Plzně stará už téměř 12 let. Službu poskytuje nepřetržitě 24 hodin, denně se hlídky postarají minimálně o dvě zvířata. Odchytem zvířat se zabývá v Plzni skupina zařazená pod služebnou Bory. Strážníci musí absolvovat odborný kurz zaměřený na odchyt toulavých zvířat a zacházení s nimi, složit závěrečnou zkoušku a získat osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. V Plzni je takto vyškoleno kolem 20 městských policistů. Skupina ročně odchytí přibližně 800 zvířat.

V první polovině roku 2017 se postarali strážníci o 350 opuštěných nebo toulavých zvířat. Ve většině, a to ve 233, případů šlo o psy, poté v 98 případech následovaly kočky. Výjimkou však nebyla ani exotická zvířata, jako jsou různé druhy plazů či papoušků. Zajištěné psy i kočky umístí do Útulku pro zvířata v nouzi v Plzni, exotická zvířata pak převážejí do zoologické zahrady nebo do Záchranné stanice živočichů DES OP v Plzni.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka