Kraj aktualizuje plán svého rozvoje. Kvůli gigafactory

Umožní tím vznik průmyslového parku na letišti Líně. Volkswagen tam zvažuje stavbu továrny na baterie do elektroaut, takzvané gigafactory.

Jarní servisní akce AUTO CB

Aktualizace zásad územního rozvoje, jejíž zpracování schválili krajští zastupitelé, reaguje na požadavek obcí, aby se plocha zóny pro průmysl zmenšila. Bude maximálně 280, ne 700 hektarů. Podle kraje je možnost v Líních vybudovat něco hodnotného, a navíc v oblasti za státní peníze vylepšit silniční i železniční infrastrukturu. Aerokluby by měly případně za Líně dostat náhradu. Volkswagen se má vyjádřit, jestli zvolí Líně, Polsko, Slovensko, nebo Maďarsko, do konce března.

Zastupitelé TOP 09 Plzeňského kraje v pondělí podpořili jak návrh na změnu Zásad územního rozvoje, tak memorandum kraje umožňující výstavbu Gigafactory v oblasti letiště Líně.

Vedl je k tomu fakt, že od minulých jednání zastupitelstev došlo k zásadním změnám. Stát, investor i kraj začaly naslouchat dotčeným obcím i letcům a došlo ke změně zásobování vodou. Místo řeky Úhlavy se nově plánují vyžít jako zdroje řeka Mže a zbytkové důlní vody. Celý areál se zmenší více než dvakrát, a to ze 700 ha na maximálně 280 ha, součástí budou obchvaty obcí, nový sjezd z dálnice, vlečka a školící centrum pro dospělé budované ve spolupráci se Západočeskou univerzitou.

"I počet zaměstnanců bude nižší a část jich přijde ze stávajících výrobních závodů Škody Mladá Boleslav," říká poslanec a krajský zastupitel za TOP 09 Marek Ženíšek. 

"Nově navržená technická i personální řešení, která řeší sporné body, nás vedou ke změně názoru na výstavbu Gigafactory. Je velká škoda, že kraj od začátku nejednal s dotčenými obcemi otevřeně, mnoho problémů se mohlo vyřešit mnohem dříve. Současnou podobu projektu vnímáme jako zajímavou příležitost dalšího rozvoje kraje, pokud memoranda budou naplněna,“ objasňuje krajský zastupitel TOP 09 Richard Pikner.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka