Tradiční Velikonoce v Újezdě překvapily návštěvností i zájmem o pomlázky

Téměř 3 000 lidí se během Velikonoční neděle vypravilo na Tradiční Velikonoce v Újezdě. V kulisách vesnické památkové zóny lidé s dětmi pletli pomlázky, malovali vajíčka, perníčky a vyráběli velikonoční výrobky.

Cílená propagace v Plzni

 Vrbové proutky doslova mizely pod rukama. Atmosféru Velikonoc zajistil Soubor písní a tanců Jiskra. Tradiční Velikonoce v Újezdě pořádá čtvrtý plzeňský obvod. 

„My jsme do Újezda přesunuli oslavy Velikonoc a jsme rádi, že sem lidé chodí a panuje tady příjemná atmosféra. Do vesnické památkové zóny Velikonoce krásně zapadají. Mám velkou radost, že nám vyšlo počasí a přišlo hodně lidí. Už teď máme zase rekord v návštěvnosti,“ říká starosta Čtyřky Tomáš Soukup. „Lidé si tady mohli uplést pomlázku, na děti čekalo hledání čokoládových vajíček a mohly soutěžit o nejlepší malované vajíčko. Dospělí mohli zase přinést svoji velikonoční nádivku a přihlásit ji do soutěže,“ vypočítává místostarosta Ing. Zdeněk Mádr.  

A o kreativní dílny a soutěže byl zájem. Doslova hitem se stalo pletení pomlázek. Přicházely děti s rodiči, ale samozřejmě pomlázku si chtěli uplést především muži. Vzhledem k tomu, že je letošní rok přestupný, přišlo také několik žen. Některé z nich pletly pomlázku poprvé v životě. „Já jsem chtěla uplést pomlázku pro manžela, aby mne mohl vyšupat a mám velkou radost, že se mi povedla,“ svěřila se jedna z místních žen. Vrbových proutků bylo minimálně tři tisíce a téměř všechny se spotřebovaly. Pletení pomlázek bylo zdarma. Kdo chtěl, mohl dát dobrovolný příspěvek. V obležení byly ale také kreativní dílny. Děti ozdobily 300 velikonočních perníčků, vybarvily více než stovku sádrových zvířátek a namalovaly 150 vajíček. 

Soutěž o nejlepší nádivku vyhrál Patrik Witzku z Újezda, který jí připravuje podle receptu své babičky. Chybět nemohou tradiční suroviny, ale zakládá si také na zeleném základu. Kromě kopřiv do velikonoční nádivky dává také petržel, pažitku, kontryhel a jednu tajnou rostlinu navíc. 

Kromě vystoupení folklórního souboru Jiskra zahrála skupina Decode a nechybělo také divadelní představení pro děti. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka