Tradiční výstup k šumavské Juránkově chatě se koná v sobotu

Občanské sdružení Otevřená Šumava organizuje v sobotu 24.9.2016 s podporou Města Železná Ruda a Horské služby Šumava sedmý ročník výstupu k Juránkově chatě. Součástí je setkání českých a německých turistů na místě Juránkovy chaty.

Cílená propagace v Plzni

Juránkova chata byla v původní podobě postavena roku 1922, později zvětšena. Dnes z ní zbyly ruiny. Ležela v nadmořské výšce 1330 m a byla tak nejvýše položenou horskou chatou v zemi. Byla přístupná po tzv. Arnově stezce vedoucí z Rozvodí mezi horou Špičák a Jezerní stěnou  a nacházela se na důležité křižovatce turistických tras. V okolí se na svahu dokonce konaly lyžařské závody – 1. velká sjezdová cena Šumavy (1935). Tato oblast je dnes chráněna, buď jako Přírodní památka, Národní přírodní rezervace nebo dokonce jako „Zvláště chráněná část přírody“, což je kategorie, kterou Zákon o ochraně přírody a krajiny vůbec nezná.  Celá oblast je tak pro turisty uzavřena, zatímco z bavorské strany sem vedou  značené turistické stezky, i když německá strana této lokality je chráněna v podobném režimu jako česká.

Výstup k Juránkově chatě  povede tentokrát přímo po Arnově stezce z Rozvodí,  cesta zpět po tzv. Nanseniově a Dámské cestě, které patřily mezi historické trasy na Šumavě. Sraz účastníků je v 9,20 na parkovišti Špičácké sedlo nebo v 10,10 přímo na Rozvodí, kam lze pohodlně dojít z vrcholu hory Špičák –  tam lze dojet ze Špičáku sedačkovou lanovkou.  Po dosažení Juránkovy chaty bude časový prostor pro návštěvu vyhlídky na vrcholu Svarohu (1333) nebo vyhlídky na jezero. U Juránkovy chaty proběhne slavnostní akt – vzpomínka na ty, kdo budovali na Šumavě dnes uzavřené cesty. Bude tu k dispozici také občerstvení. Smyslem akce je podpořit zatím neúspěšné úsilí ministra životního prostředí o otevírání Šumavy pro turisty a ukázat na  absurdní situaci, že ve společné Evropě mohou turisté z německé strany i v jádrové zóně používat i neznačené cesty včetně hraničního chodníku, zatímco z české strany je sem stále vstup zakázán.  Například tři historické přechody mezi Národním parkem Šumava a Národním parkem Bavorský les včetně Modrého sloupy byly z bavorské strany otevřeny zákonem, ale přesto se na českou stranu po historických cestách pokračovat nesmí, protože z české strany jsou tyto přechody buď uzavřené nebo nepřístupné. 

ilustrační foto 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka