Trolejbusové oslavy v Plzni navštívilo přes 4000 lidí

V sobotu 2. října proběhly v plzeňském DEPO2015 oslavy dvojitého výročí trolejbusů. Letos totiž slaví skupina Škoda Transportation již 85 let od zahájení výroby trolejbusů a město Plzeň pak 80 let od zahájení jejich provozu.

Cílená propagace v Plzni

Pro obě výročí vznikly nové knihy, které byly krátce po poledni slavnostně pokřtěny. Na akci se přišlo během osmi hodin podívat 4 300 návštěvníků, pro které byl připraven bohatý program.

„Počasí akci opravdu přálo a prostor DEPO2015 navštívilo více fanoušků, než jsme očekávali. Děkuji všem, kteří se zajímají o trolejbusy a akce se zúčastnili ať už jako návštěvníci, nebo jako součást realizačního týmu. Myslím, že Plzeň může být pyšná jakou má v tomto ohledu historii. V sobotu se na jednom místě sešlo opravdu všechno, co si ve spojení s trolejbusovou dopravou dokážete představit,“ říká Bedřich Koukal, generální ředitel společnosti Škoda Electric.

Akce odstartovala v 10.00 a hned po otevření bran se do areálu přišlo podívat na tisíc lidí. Hlavní atrakcí bylo šestnáct trolejbusů, které si mohl každý projít skrz na skrz. Mezi exponáty byly trolejbusy Škoda, které jezdily v České republice, ale i třeba model 14TrSF, přivezený fanoušky ze San Francisca, nebo replika trolejbusu Pressburg 1909.

„Přestože se akce věnovala historii, u nás ve Škoda Electric se díváme hlavně dopředu a pracujeme na mnoha inovacích, které přispějí k udržitelnosti veřejné dopravy a zároveň zpříjemní každodenní cestování,“ doplňuje Bedřich Koukal.

Na speciálních jízdách městem se návštěvníci svezli dalšími pěti historickými vozy a mohli vidět, jak se technologie postupem času vyvíjí. Okružní jízdy vedly přes Doubravku a kopírovaly tak trasu první trolejbusové linky ve městě. V samotném depu čekaly návštěvníky přednášky k současnosti i budoucnosti elektrické dopravy, výstava pohonů, trakčních motorů, sběračů či diagnostických systémů ze Škodovky a mnoho dalšího. Nicméně hlavním bodem programu bylo představení a křest nových knih, které vznikly ke každému výročí.

První knihou je 85 let výroby trolejbusů Škoda od Jiřího Šplíchala a kolektivu, která mapuje od počátku po současnost to, jak vznikaly populární vozy ještě populárnější české značky. Od prvních neobratných vozidel přes zpívající trolejbusy až po dnešní moderní stroje prošpikované pokročilou elektronikou. A druhou je 80 let Plzeň trolejbusová, kterou napsal Jiří Kohout a kolektiv. Ta odhaluje množství dosud nepublikovaných informací i kvalitních fotografií o trolejbusech v Plzni, které je druhým městem v České republice, kde začaly jezdit.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka