Turisté budou po Plzeňsku a Bavorsku cestovat s jednou jízdenkou

Pohybovat se vlakem nebo autobusem mezi Plzeňským krajem a německým Bavorskem na jednu jízdenku? Toto léto žádný problém.

Jarní servisní akce AUTO CB

Domluvilo se na tom při návštěvě vedení Plzeňského kraje se zástupci partnerské oblasti Horní Falce a Dolního Bavorska.

„Česko-bavorské vztahy trvají přesně dvacet let a za tu dobu se nám podařilo mnoho úspěšných projektů. Covidová pauza ale dokázala celou řadu vztahů ochladit. Nyní se je všechny strany opět snaží znovu rozhýbat. I proto mimo jiné pan náměstek Pavel Čížek při jednání s bavorskou stranou předložil návrh dohody o vzájemném uznávání jízdních dokladů mezi okresy Regen, Cham a Plzeňským krajem,“ sdělil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Jde o pilotní projekt, který je připraven na období od 4. června do 25. září s tím, že následně si obě strany zájem o projekt na podporu turismu vyhodnotí.

Plán je takový, že na vybraných linkách a spojích budou uznávány konkrétní jízdní doklady. „V případě českých cestujících půjde o jednodenní přestupní jízdenku nazvanou Turista Plzeňskem a Bavorskem, díky které se lidé nebo skupiny budou moci prakticky volně pohybovat po Plzeňském kraji a příhraniční části Bavorska. Zakoupit ji bude možné standardně jako jakoukoli jinou jízdenku v našich autobusech nebo vybraných vlacích,“ upřesnil fungování v praxi náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Pro jednotlivce by zmíněná celodenní jízdenka stála 240,- Kč, pro skupinu 360,- Kč. „Věřím, že pro turisty je to další zajímavá možnost jak jednoduše i výhodně poznávat krásy Plzeňského kraje i oblast partnerského Bavorska,“ podotkl P. Čížek.

Návrh dohody o uznávání jízdních dokladů vedení Plzeňského kraje úspěšně představilo při setkání, kterého se účastnil Franz Löffler, předseda Krajského zemského sněmu Horní Falce a zemský rada okresu Cham, Walter Jonas, vládní prezident Horní Falce a právě hejtman Rudolf Špoták s náměstky Pavlem Čížkem a Petrem Vankou. Při diplomatické debatě si obě strany také vyměnily a porovnaly aktuální zkušenosti se zvládáním přijímání ukrajinských válečných uprchlíků. Pochválily fungování přeshraniční spolupráce jak mezi hasiči a policií, tak i systém zdravotnictví, kdy při případném neštěstí či akutní potřebě v blízkosti hranic vždy přijede pro postiženého nejbližší sanitka a je jedno zda z Česka nebo Německa. „Jde o velmi efektní spolupráci, kterou si v konečné fázi chválí zejména pacienti. Stále ale máme na čem pracovat, takže řešíme například zlepšení akutního příjmu,“ nastínil další téma diskuse hejtman Špoták.

Česko-bavorské vztahy na podzim oslavily kulaté jubileum. Oslavy dvacátého výročí spolupráce mezi Plzeňským krajem, Horní Falcí a Dolním Bavorskem se kvůli dřívějším omezením nekonaly. Vedení obou regionů je proto chystá uspořádat letos v září. „Aktuální situace na Ukrajině nám ukazuje, jak důležité je mít dobré vztahy se svými sousedy, proto si velmi vážíme naší spolupráce, kterou i nadále chceme podporovat a utužovat,“ dodal předseda Krajského zemského sněmu Horní Falce Franz Löffler.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka