Tvůrci Amerikánky s dětmi z domovů obsadili plzeňskou Papírn

V uplynulém víkendu hostilo kulturní centrum Papírna tvůrce a herce připravovaného filmu Amerikánka, který by měl vstoupit na plátna kin v příštím roce. Spolu s dětmi z dětských domovů, které mají ve filmu svou nezastupitelnou roli, zkoušely herečky Pavla Beretová, Klára Melíšková a režisér Viktor Tauš vybrané scény, které se ve filmu objeví. Příběh Amerikánky vychází ze skutečných událostí a byl také zpracován pro divad-elní scénu. Nyní vzniká celovečerní snímek.

Cílená propagace v Plzni

“Amerikánka je archetypální dětskou hrdinkou jaké známe ze světové literatury. V mém světě stojí vedle Dickensova Olivera Twista nebo Dahlovy Mathildy. Amerikánka je vedle nich navíc skutečným příběhem dětí, které se dokázaly postavit na vlastní nohy a svými osudy formovaly náš dnešní sociální systém. Věřím, že pro diváky bude kinemato-grafickou atrakcí, spektáklem dětské fantazie a současně intimní inspirací, ke které se budou vztahovat a vracet se stejnou láskou jako já”, uvedl režisér Viktor Tauš během plzeňského působení.

Amerikánka je sociální drama o dívce, později dospělé ženě, která své dětství prožila v dětském domově, u pěstounské rodiny a také v pasťáku. Nejen s přihlédnutím na příběh hlavní hrdinky se filmaři rozhodli do stěžejních rolí obsadit děti z dětských domovů. Výběr probíhal formou castingu a ve snímku se objeví jak mladší děti ve věku od 4 do 7 let, tak i starší děti z tzv. pasťáků. Právě s těmi se v plzeňské Papírně konaly herecké workshopy.

“Navrhli jsme tvůrcům, že pobyt dětem můžeme obohatit o zážitek propojený s plzeňskou metropolí. Oslovili jsme organizaci Kolem Plzně, jejíž zástupci přistavili kola před Papírnu a děti si spolu s doprovodem mohly projet plzeňské ulice”, informovala Radka Šámalová, vedoucí Regionální Filmové Kanceláře Plzeňského kraje. „Děti si pobyt v Plzni náramně užily. Byť měly intenzivní program, odjížděly z Plzně nadšeny a s úsměvy na rtech. Ranní procházka kolem řeky, herecké a pohybové workshopy během dne a zážitkové poznávání města na kolech v podvečer. Za celý tým musíme pochválit přístup místních, kteří byli neuvěřitelně vstřícní a nápomocní, nic nebyl problém a zejména kuchyně v Papírně byl opravdový zážitek”, doplnil výkonný producent filmu Michal Sikora.

Víkendovým působením však aktivity Amerikánky v Plzni nekončí. “V příštím roce bude ve městě zahájeno turné Koncert pro Amerikánku, které bude následně putovat do dalších českých regionů. V rámci letošního filmového festi-valu Finále Plzeň bude také uveden snímek Divadlo ve filmu: Amerikánka. Na tuto prezentaci navážou projekce a besedy na školách v Plzeňském kraji”, doplnila Lucie Kantorová, radní pro školství města Plzně, která plzeňské ak-tivity tvůrců s dětmi zastřešila. Završením pak bude premiéra připravovaného filmu. Tvůrci snímku aktuálně jednají o jejím uskutečnění opět v kulturním centru Papírna.

Výrobu snímku v letošním roce podpořil Plzeňský kraj částkou 650 tis. Kč. Celkový rozpočet filmu činí 50 mil. Kč.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 12.07.2022 15:46



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka