Týden sousedů: kulturní život v šesti sousedních regionech online

Pořadatelé Týdne sousedů, Centrum Bavaria Bohemia (CeBB) a město Schwandorf, využívají v dobách pandemie nové technické možnosti a plánují několikadenní kulturní festival poprvé online.

Cílená propagace v Plzni

Na interaktivníplatformě se kulturní tvůrci a zájemci o kulturu mohou od 12. do 15. května 2021 těšit na pestrý program aktérů z Čech a Bavorska. Vše zdarma.

Vrcholem roku kulturního města je Týden sousedů, čtyřdenní kulturní festival, při kterém bude prezentována kulturní a turistická rozmanitost ze šesti sousedních regionů prostřednictvím různých programových příspěvků.Od začátku byly při přípravách zohledňovány různé pořadatelské formáty konformní s pandemií, aby bylo možné variabilně reagovat na příslušnou situaci. Vzhledem k infekčnímu dění na této či oné straně hranic přesunulo Centrum Bavaria Bohemia a město Schwandorfkonání festivalu z původně plánovaného areálu Hornofalckého domu umělců do digitálního prostoru. Zájemci z Čech a z Německa se mohou v době od 12. do 15. května 2021 těšit na živá vysílání koncertů, prezentace, kreativní workshopy a zajímavé diskuze ve virtuálnímprostředí.

Centrum Bavaria Bohemia (CeBB) s pořádáním virtuálních akcí již v rámci Kulturního města získalo cenné zkušenosti v rámci česko-bavorské výstavy jesliček a třídílné série webinářů "Kulturní práce: pokračujeme azačínáme znovu " a obdrželo na ně vesměs pozitivní ohlasy. I pro Týden sousedů je hlavním cílem zvýšit viditelnost kulturního života podél hranice a navzájem propojit kulturní aktéry z českých a bavorských sousedních regionů. Na interaktivní online platformě,jejíž obsah připomíná město kultury Schwandorf, mají vystavovatelé možnost prezentovat své aktivity a navázat nové (přeshraniční) kontakty.

Veronika Hofinger, vedoucí CeBB, a David Bender, programový manažer, zvou srdečně zainteresovaná kulturní zařízení a přeshraniční iniciativy, jakož i tvůrce kultury a umělecké řemeslníky v úterý, 30.03.2021 v 10hodin na informační akci.

Rok kulturního města začal ve Schwandorfu se zpožděním, podmíněným pandemií, v srpnu 2020 a může se ohlédnout za pozitivní bilancí 15 úspěšných akcí. Týden sousedů nabízí na závěr ještě jednou dobrou zábavu a skvělépříspěvky. "Jen stěží lze najít tak kompaktní a široce rozvětvenou srovnatelnou informační nabídku šesti sousedních regionů",  těší se Susanne Lehnfeld, vedoucí odboru kultury ve Schwandorfu. Následně poputuje projekt Kulturního města v podobě pavilonu, přestavěnéhonámořního přepravního kontejneru, který funguje jako česko-bavorský informační, setkávací a pořadatelský prostor, ze Schwandorfu do Wunsiedelu, Kulturního města Čechy-Bavorsko 2021. V hornofalckém Wunsiedelu se zájemci o kulturu již mohou těšit na zahajovacívíkend 5. a 6. června 2021. Do konce roku jsou plánovány četné kulturní a vzdělávací nabídky ve Wunsiedelu a naděje je velká, že přeshraniční výměna a setkání budou tím či oním způsobem možná.

Projekt Kulturního města Čechy-Bavorsko je financován Bavorským státním ministerstvem pro finance a vlast, zemským okresem a městem Schwandorf a Kulturní nadací Bavaria Bohemia.

Centrum Bavaria Bohemia (CeBB) v Schönsee funguje jako dvojjazyčné kontaktní a informační centrum. Během celého roku se zde konají kulturní a setkávací akce. Webová stránka CeBB www.bbkult.net nabízí rozsáhlé informace ke kulturnímu životu v českém a bavorském pohraničí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka