U Atomu vyroste vícepodlažní parkoviště

Nové třípodlažní parkoviště vyroste vedle obchodního centra Atom v Sokolovské ulici v Plzni na Lochotíně na místě stávajícího parkoviště. Disponovat bude 179 parkovacími místy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Díky jeho výstavbě se podaří navýšit kapacitu o více než sedm desítek parkovacích stání v této lokalitě. Celý objekt bude mít zelenou fasádu z popínavých rostlin. Střecha vícepodlažního parkoviště by v budoucnu mohla být vybavena nabíjecími stanicemi na elektromobily. Stavba vyjde přibližně na 100 milionů korun včetně DPH a její zahájení plánuje město na počátek roku 2025.

„Hledáme způsoby, jak ulevit obyvatelům sídlišť, kde je velký nedostatek parkování. Tento pilotní projekt významně navýší kapacitu stávající parkovací plochy prostřednictvím lehké, modulární konstrukce. Třípodlažní budova bude částečně zapuštěna do terénu, což umožní lepší využití prostor bez nutnosti záboru další zeleně. Je to úsporné řešení s cílem co nejméně zasáhnout do stávající podoby místa,“ přiblížil Pavel Bosák, technický náměstek primátora.

Celkový vzhled domu oživí unikátní zelený rostlinný povrch. „Fasáda z vypnuté sítě ocelových lanek určená k porůstání rostlin přispěje k udržení zelené složky prostoru. Květníky pro zeleň, které budou umístěny na okrajích střechy, poslouží zároveň jako zábradlí. Zalévání rostlin bude řešeno zachycenou dešťovou vodou,“ popsal vedoucí magistrátního odboru investic Pavel Grisník.

Střešní konstrukci vytvoří ocelový rám s barevným nátěrem. „Střecha bude mít především stínící funkci. Je na ní možné instalovat jakékoliv stínící prvky včetně rostlin. Stínění ale mohou zajistit i solární panely, kterými by se dalo zajistit osvětlení objektu, případně i nabíjení elektromobilů,“ doplnil náměstek Pavel Bosák.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka