U Košináře začíná prodej stromků, následovat budou kapři

V polovině listopadu se uskutečnil výlov Třemošenského rybníka. Kapři z tohoto městského rybníka a stromky z městských lesů budou již tradičně před Vánoci v prodeji na sádkách u rybníka Košináře.

Cílená propagace v Plzni

Prodej stromků začne již v sobotu 3. prosince, denně od 10 do 17 hodin do vyprodání. Prodej kaprů je naplánován od pátku 16. prosince denně od 10 do 17 hodin. Po dobu prodeje je umožněn příjezd k areálu městských sádek u rybníka Košináře.

„Letošní výlov Třemošenského rybníka byl pečlivě naplánován s ohledem na hospodaření s vodou na rybnících Bolevecké rybniční soustavy. Již asi týden po výlovu se rybník začal napouštět vodou ze Šídlováku, kde začínají práce na zpevňování jižního břehu, a tak bylo třeba rybník upustit. Maso našich ryb má velmi dobrou kvalitu, protože žijí v čisté vodě a živí se přirozenou potravou,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar. „Po několika letech jsme tak měli možnost zkontrolovat hráz a vyčistit dno Třemošenského rybníka,“ dodal Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně, která se o městské rybníky stará.

Městští rybáři vylovili letos z Třemošenského rybníka přibližně 4 tuny ryb, do prodeje jdou jen větší ryby – tedy přibližně polovina. Nejvíce bylo kaprů (3 tuny) a amurů (1 tuna), v sítích zůstalo i menší množství dalších ryb, jako jsou líni, štiky či sumci. „Po přetřídění na sádkách se menší ryby vrátí jako násada zpět do vod městských rybníků. To se týká hlavně kaprů s váhou do 2,3 kilogramu,“ uvedl Richard Havelka.

Ryby byly po výlovu převezeny na městské sádky u rybníka Košináře. Tam se budou prodávat hlavně kapři a amuři od pátku 16. do pátku 23. prosince 2022 od 10 do 17 hodin. Poslední ryby bude možné koupit nejpozději 23. prosince v poledne, pokud se do té doby zásoby nevyprodají. Tradičně je o ně totiž mezi Plzeňany velký zájem. Cena za kilogram kapra bude letos jednotně 120 korun. Za kuchání, odstranění ploutví, škrábání příp. stahování zájemci zaplatí 80 korun. Nákup ryb je možné spojit s procházkou po novém zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka, který byl letos doplněn o čtyři nové sošky populárních loutek

Vánoční prodej kaprů ze sádek u rybníka Košináře bude provázet i prodej vánočních stromků. Ten začne již v sobotu 3. prosince a bude probíhat do vyprodání zásob, nejdéle do pátku 16. prosince. Za stromky lidé zaplatí od 150 do 350 korun. V prodeji budou smrky a borovice z městských lesů. Prodejní místo u městských sádek bude otevřené v uvedené dny vždy od 10 do 17 hodin.

Třemošenský rybník je součástí Bolevecké rybniční soustavy, kterou nechalo město Plzeň vybudovat již v 15. století. Tehdy patřilo vaření piva a rybníkářství k nejvýnosnějšímu podnikání. Své jméno získal rybník po silnici, která vedla do Třemošné. Třemošenský rybník spolu se Seneckým ale vznikly až po roce 1734. V roce 1931 u něj byl založen první židovský skautský oddíl vedený Janem Adélou. Za války byl jediným rybníkem, kde se směli koupat Židé, proto se mu také říkalo Židovák. V roce 1992 se plocha rybníka zmenšila v souvislosti s budováním nové silnice do Třemošné, nyní činí 2,75 hektaru. Letos se Třemošenský rybník lovil poprvé po šesti letech.


Ceny ryb a stromků v areálu městských sádek 2022
Stromky (smrk, borovice)

cena za ks vč. DPH
stromek výběr

350 Kč
stromek standard

250 Kč
stromek nestandard

150 Kč
Ryby

cena za kg vč. DPH
kapr tržní
120 Kč
amur tržní

120 Kč
štika tržní

280 Kč
sumec tržní

280 Kč
lín tržní

150 Kč

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka