Kulička U Zvonu od Benedikta Tolara upozorňuje na místo stavby nové galerie

Západočeská galerie iniciovala vznik Kuličky, aby podpořila tvorbu pro veřejný prostor a pomohla s využitím tohoto uměleckého objektu zaměřit pozornost plzeňské veřejnosti na pozemek U Zvonu

Jarní servisní akce AUTO CB

Ten je určený ke stavbě nové budovy galerie jakožto místa budoucího kulturního významu a umělecké atraktivity. Dílo je realizováno díky spolupráci Západočeské galerie v Plzni a Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU za finanční podpory města Plzně. Projekt je součástí festivalu Kulturní léto Západočeské galerie s Pivotečkou U Zvonu.

Objekt Kulička je významově založen na vzájemném napětí mezi absolutní platónskou formou (koule) a jejím zvrásněným, zmačkaným povrchem. Tento nepravidelný abstraktní povrch povahu útvaru vtěluje do reálné, živé formy s její fyzickou nahodilostí, nedokonalostí a proměnlivostí. Stání před sochou je jiné, než stání před užitným předmětem: stimuluje zvláštní rozhovor mezi „já“ diváka a „ty“ sochy. Promyšlené proporce Kuličky staví před diváka útvar, který jej sice převyšuje, ale nemá nad ním převahu – odpovídá jeho pohledu a vede s ním dialog.

Benedikt Tolar (*8. 2. 1975 Plzeň)
Studium: 1996–2002 AVU Praha (Karel Nepraš, Vladimír Skrepl)
Autor vystavuje jak ve významných domácích institucích, tak i v rámci skupinových výstav v zahraničí. Je významným českým sochařem střední generace. Ve veřejném prostoru realizoval několik děl v ČR i v zahraničí. Působí jako vedoucí ateliéru Socha a prostor Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.
Zastoupení ve sbírkách: Národní galerie Praha; GASK – Galerie středočeského kraje; Galerie Klatovy / Klenová; Artotéka města Plzně; Sbírka Marek; soukromé sbírky ČR, USA, Německo, Francie, Švýcarsko
Západočeská galerie v Plzni, pozemek U Zvonu, Plzeň

KULIČKA
hliník, ocel, polyuretan; průměr 330 cm, 2022
16. 6. 2022 – 31. 3. 2023
Západočeská galerie v Plzni, pozemek U Zvonu
Autor objektu a realizace: Benedikt Tolar
Produkce a PR: Gabriela Darebná
Kurátor: Petr Jindra
Asistent realizace: Daniel Doležal

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka