Úlice obnovily zanedbanou třešňovou alej

Obyvatelům Úlic slouží revitalizované údolíčko na okraji obce nazývané „Višňovka“. Prostor vzniklý vykácením starých keřů a třešní zaplnily nové stromy, které poskytnou místním příjemný stín k procházkám i sladké plody.

Cílená propagace v Plzni

Obnovu zeleně podpořila Nadace ČEZ částkou přes 134 tisíc korun.

V posledních letech neudržovaný prostor historicky zdobily ovocné třešně, které už ale byly přerostlé a kvůli stáří nerodily. Obec se proto rozhodla kdysi malebné údolíčko oživit. Vykácela staré stromy a keře, takže z původního porostu zůstalo jen pár starších stromů, a prázdná místa nahradila novými stromy. „Vzhledem k tomu, že se místo historicky nazývá „Višňovka“, byla volba nových stromů jasná. Vysadili jsme celkem 23 třešní, které teď tvoří příjemné místo k procházkám a odpočinku. Časem si naši občané pochutnají i na jejich plodech,“ uvádějí starosta obce Úlice Ondřej Bacho spolu s místostarostkou Annou Šámalovou.

Na výsadbu stromů obec neměla dostatek financí, proto se obrátila na Nadaci ČEZ. Podařilo se jí získat příspěvek 134 471 Kč, který kompletně pokryl náklady na výsadbu. Z vlastních zdrojů se ještě obec chystá instalovat pod stromy lavičky z přírodních materiálů.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí už od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se dosud podařilo vysadit přes dvě stě alejí a letos k nim přibývají desítky dalších. „Obce si uvědomují význam stromů pro kvalitu života svých obyvatel, proto dbají na výsadbu nové nebo obnovu staré zeleně. Jsme moc rádi, že v Úlicích oživili zanedbané údolí, a jejich občané tak mohou trávit čas na čerstvém vzduchu v příjemném prostředí,“ řekla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Pozitivní vliv stromů se dotýká mnoha oblastí lidského života. Správně umístěná zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu, tlumit výkyvy teploty i nežádoucí proudění vzduchu. Je významným producentem kyslíku a částečně také vzduch zbavuje škodlivých plynů. Snižuje prašnost i hluk a v neposlední řadě plní důležitou estetickou funkci.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.05.2017 09:20



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka