Umělecká cena města Plzně oslaví 10 let. Město přijímá nominace

Umělecká cena města Plzně v roce 2022 oslaví 10 let své existence. Od 1. prosince 2021 do 1. února 2022 může veřejnost podávat návrhy na udělení ocenění za rok 2021 pro umělce, kulturní akce či mecenáše kultury.

Cílená propagace v Plzni

A to prostřednictvím Odboru kultury Magistrátu města Plzně, který zajišťuje celý proces vyhlášení a realizace této ceny.

„Udělováním cen chceme upozornit na významnou uměleckou činnost, dílo nebo počin, které obohacují kulturní dění a rozvoj krajské metropole a přispívají k posílení jejího dobrého jména. Laureáty ocenění se staly v minulosti významné osobnosti a subjekty plzeňského uměleckého a kulturního života. Mezi nimi například básník Josef Hrubý, houslista Jan Sedláček, akademický sochař František Pelikán, baletní mistr Jiří Žalud, dramaturgyně Marie Caltová, režisér Tomáš Dvořák, herec Pavel Pavlovský, Plzeňská filharmonie či Západočeská galerie v Plzni,“ připomněla Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Umělecká cena je vyhlašována vždy za uplynulý rok, a to zejména v oblasti hudby, tance, výtvarného, dramatického a audiovizuálního umění, literární činnosti a designu v pěti kategoriích, a to pro umělce – do 30 let, nad 30 let a za celoživotní dílo, tedy tzv. síň slávy, za významnou kulturní událost roku a oceněním mecenáše/šky plzeňské kultury.

„Každá fyzická či právnická osoba může podat pouze jeden návrh na ocenění v dané kategorii. Nominace musí být zaslána elektronickou či písemnou formou na adresu: Odbor kultury Magistrátu města Plzně, Kopeckého sady 11, 306 32 Plzeň. Více informací o ocenění naleznou zájemci na webu města Plzně,“ vysvětlila Květuše Sokolová, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně.

Umělecká cena města Plzně je vyhlašována od roku 2013. O výběru jednotlivých nominací v uvedených kategoriích rozhoduje nezávislá porota složená z odborníků regionálního i celorepublikového formátu, ze zástupců uměleckých a vzdělávacích institucí a osobností uměleckého a kulturního sektoru. Při prvním ročníku, 8. listopadu 2013, převzali v Měšťanské besedě cenu tři osobnosti – Marie Kohoutová, Jiří Beránek a Josef Hrubý. Kulturní událostí roku 2012 se stala výstava Západočeské galerie v Plzni s názvem Začátek století.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka