Univerzita zrekonstruuje kolej v Máchově ulici

Jako každý rok provádí Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) během prázdnin na všech kolejích opravy, které není možné zajistit během akademického roku.

Cílená propagace v Plzni

Výjimkou je kolej Máchova 20, která projde kompletní rekonstrukcí.

Kolej v Máchově ulici 20 čeká od září celková rekonstrukce, která bude zahrnovat zateplení, výměnu všech oken, rozvodů, obnovu sociálního zařízení a vnitřního vybavení. Akce by měla být dokončena do prosince 2021. Předpokládaný rozpočet je téměř 106 milionů korun bez DPH. Na financování celkové rekonstrukce a modernizace budovy, v níž je 450 lůžek, se přitom ze 60 procent bude podílet ministerstvo školství, které vloni na rekonstrukce kolejí a menz vypsalo grant. Po dobu rekonstrukce bude kolej kvůli pracím uzavřena. Po ní však na studenty bude čekat vyšší komfort ubytování. „Samozřejmě je nám líto, že ubytování na kolejích získá letos méně studentů než obvykle. Práce však vyžadují úplné uzavření koleje. Nicméně po rekonstrukci budou na této koleji pouze jedno- a dvojlůžkové pokoje, všechny s vlastním sociálním zařízením. Nabídneme tedy studentům takové pokoje, o které mají největší zájem,“ vysvětluje ředitelka Správy kolejí a menz ZČU Blanka Frejlachová. Po dokončení akce univerzita plánuje kompletně zrekonstruovat také kolej Baarova 36, opět s využitím dotace ministerstva školství.

Doba prázdnin se na kolejích ZČU každoročně využívá k malování pokojů, výměně podlahových krytin, nábytku, elektrospotřebičů a dalšího vybavení. Na koleji s největším počtem lůžek v Bolevecké ulici, kde bylo vloni zrekonstruováno 27 koupelen, se letos v rekonstrukci sociálního zázemí pokračuje. Obnovou prošlo během července a srpna 18 koupelen. Práce vyjdou téměř na 2 miliony korun bez DPH. Kolej čeká také výměna zámků za 500 tisíc na pokojích a oprava uzávěrů na vodorovných rozvodech.

Na koleji Borská dojde k výměně termostatických hlavic za milion korun, na koleji Klatovská k výměně generálních klíčů. Malování pokojů probíhá dle potřeby, stejně jako třeba výměna lina a některých kusů nábytku,“ popsala probíhající akce Blanka Frejlachová.

Celkem ZČU vlastní deset kolejí s kapacitu 2632 lůžek. Z důvodu koronavirové krize byl letos termín pro podávání žádostí o ubytování na kolejích posunut z 24. července na 14. srpna.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka