Uzavírky kvůli rekonstrukcím v centru Plzně naučily řidiče využívat Rychtářku

Dlouhodobé uzavírky v centru města kvůli rozsáhlým rekonstrukcím, které začaly loni na jaře a trvaly do letošního dubna, pomohly zvýšit obsazenost parkovacího domu Rychtářka.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zatímco před omezeními se jeho průměrná obsazenost pohybovala kolem 36 procent, po spuštění rekonstrukcí několika lokalit v centru města vzrostla na 59 až 62 procent. Nejvyšší obsazenosti dosáhl parkovací dům s kapacitou 447 míst letos v dubnu, bylo to v průměru 65 procent, vozidla tehdy zcela zaplnila patra do dvou třetin objektu. 

„V květnu 2015 byla obsazenost 58 procent, v červnu 52 procent a i v dalších měsících se nám drží nad 50 procenty. Je tak vidět, že se lidé naučili parkovací dům používat, že si na něj zvykli,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Podle něj pomohl změnit využívání Rychtářky i vstřícný krok města, které po dobu rekonstrukcí a úprav v historickém centru zvýhodnilo sazbu za parkování, a lidé tak platili za první tři hodiny pět korun. Využití je ale vyšší i díky novému obchodu s počítači a elektronikou, jenž začal v kancelářských prostorách Rychtářky působit. 

Podle Pavla Netolického, analytika ze společnosti Parking Plzeň, která se pro město o parkovací systém a parkovací domy stará, potřebují řidiči delší dobu, než si „k parkovacím objektům najdou cestu“. „Je prokázáno, že ženy od jejich využívání odrazuje přítmí i to, že se jedná o uzavřené prostory, ze kterých mají respekt, i muži preferují stání venku, neboť jsou pohodlnější, avšak dobře se učí používat parkovací technologii,“ uvedl Pavel Netolický. Podle něj ale každý řidič i řidička ví, že v Rychtářce je auto v bezpečí. Vytíženost parkovacího domu Rychtářka považuje za úspěch. Optimální využití by podle něj bylo cca 70 procent.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 14.10.2015 14:13



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka