V areálu stavebnin na Borských polích odchytávali srnu

Další společná akce zvířecích záchranářů se strážníky, spadající pod odchytovou skupinu Městské policie Plzeň proběhla v úterý 3. října.

Cílená propagace v Plzni

Pohyb vystresované srny v oploceném areálu stavebnin uprostřed průmyslové zóny Borská pole nahlásil na dispečink městské policie personál firmy. Dvoučlenná posádka odchytové skupiny MP Plzeň byla na místě do několika minut už kolem poledne. Profesionálně zmapovala pohyb srny po areálu, výborně vyhodnotila situaci a pokusila se zvíře odchytit. "To se jim bohužel bez sítě nepodařilo, a tak po telefonické konzultaci jsme se domluvili, že se na lokalitě potkáme zhruba za dvě hodiny," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň. 

Setkání na lokalitě proběhlo cca ve 14:30 hod. s tím, že Makoň dovezl odchytovou síť. "Tu jsme společně se strážníky natáhli k plotu, u kterého bylo zvíře zalehlé ve vysoké trávě. Následně po šetrném vyplašení z úkrytu srna vběhla přesně tam, kam jsme chtěli, a během několika vteřin ji kolega od městské policie  okamžitě zpacifikoval a odchytil," popisuje zvířecí záchranář.

Odchyt spárkaté zvěře má podle něj svá přísná pravidla! Jednak se jedná o poměrně nebezpečné a silné zvíře, které může vás i sebe při neodborné manipulaci ošklivě poranit anebo dokonce i šoknout. Spárkatá zvěř je navíc velice citlivá i na přímý kontakt s člověkem, přehřátí a stres. Proto při odchytu hraje zásadní roli hlavně čas, délka zásahu, ale i správná manipulace a převoz zvířete zpět do volné přírody.

"Například srnu nesmíte přetočit přes hřbet. Běhy se musí vždy řádně fixovat, a to zalehnutím těla zvířete a fixací zadních i předních následně k sobě. Převoz musí být opět břichem dolů tak, aby se zvíře nepřetočilo. Při vypouštění se povolují nejdříve přední nohy, pak zadní, pak se sundává clona očí," vysvětluje Karel Makoň. "I v tomto případě předvedli strážníci Městské policie Plzeň perfektní výkon, operativní a profesionální přístup, který této srně zachránil život," uzavírá.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka