V Bavaria Bohemia představí publikaci o železné oponě

Bavorsko a Železná opona 1945-1990: Představení nové publikace v Centru Bavaria Bohemia. Markus Alexander Meinke srovnává pohraniční režimy v NDR a Československu.

Cílená propagace v Plzni

Dne 18. ledna 2024 představí Markus Alexander Meinke v Centru Bavaria Bohemia Schönsee svou nedávno vydanou knihu „Bavorsko a Železná opona 1945-1990. Srovnání pohraničních režimů NDR a Československa“. Akce začíná v 18 hodin, bude simultánně tlumočena a vstup je zdarma.

 Železná opona - více než 40 let se táhla v NDR a Československu v délce přibližně 800 kilometrů podél hranic s Bavorskem a oddělovala Svobodný stát Bavorsko od sousedních regionů na severu a východě. Ploty z ostnatého drátu, strážní věže, minová pole a těžce ozbrojené stráže charakterizovaly zde i tam obraz druhé strany. A přesto byla československo - bavorská hranice ze západního pohledu často vnímána jinak než její východoněmecký protějšek. Byla však československá " Železná opona" skutečně jiná? A odkud se vzalo toto odlišné vnímání, které v některých případech přetrvává ve vzpomínkách na bavorské straně dodnes? Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět dr. phil. Markus Alexander Meinke, vědecký pracovník krajského úřadu Horní Falc a pověřená osoba pro přeshraniční spolupráci s Českou republikou.

Kniha v německém jazyce „Bavorsko a Železná opona 1945-1990. Srovnání pohraničních režimů NDR a Československa“ (ISBN 978-3-7917-3434-7) má 472 stran s 33 ilustracemi, z nichž některé jsou barevné, a je k dostání v Centru Bavaria Bohemia Schönsee, v knihkupectvích nebo přímo v nakladatelství Friedrich Pustet za 49,95 eur.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka