V Bzí u Letin je ohnisko ptačí chřipky

Páté letošní ohnisko ptačí chřipky v České republice se nachází v malochovu slepic ve vesnici Bzí (části obce Letiny) poblíž Přeštic v Plzeňském kraji.

Jarní servisní akce AUTO CB

Chovatelka ve čtvrtek v podvečer nahlásila na krizovou linku Státní veterinární správy úhyn několika slepic a jednoho kohouta. Při šetření na místě dnes veterinární inspektoři zjistili, že do pátečního rána došlo k úhynu celkem šesti z celkového počtu 21 kusů drůbeže, další kusy vykazovaly klinické příznaky nákazy. Vyšetření uhynulých kusů dnes potvrdilo v chovu ptačí chřipku H5N8. Jak se nákaza do chovu dostala je předmětem aktuálního šetření. 

Zbývající kusy drůbeže v novém ohnisku budou usmrceny a jejich těla neškodně zlikvidována. Tak jako v předchozích případech i okolo nového ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření. V rámci mimořádných veterinárních opatření bude zejména omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže.

 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.02.2021 16:33



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka