V Diecézi plzeňské znovu padl rekord Tříkrálové sbírky

Koledníci během prvních čtrnácti dnů nového roku, kdy probíhalo koledování do kasiček, vybrali od dobrých lidí přes 7 milionů a tři sta tisíc korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Je to o více než 640 tisíc korun vyšší výsledek než v předchozím roce, kdy byl v Diecézi plzeňské, rozkládající se na území Plzeňského a Karlovarského kraje, vyhlášen rekord.

Kasiček bylo na obecních úřadech rozpečetěno a přepočítáno 1 509, v porovnání o 49 pokladniček více než v roce 2023. I s dosavadními dary z on-line koledy a bankovních převodů činí výtěžek k dnešnímu dni úžasných 7 549 472 Kč. Všem dárcům, koledníkům a místním organizátorům děkujeme. Díky nim budou moci být naplněny záměry pomoci, kterých bylo před zahájením sbírky vypsáno více než 50 a jsou zveřejněny na webu Diecézní charity Plzeň, stejně jako podrobné výsledky koledy z jednotlivých koledních míst. Pomoc tak budou moci využít senioři s omezenou soběstačností, handicapovaní dospělí i děti, matky s dětmi v tísni, dlouhodobě nemocní, lidé v hmotné nouzi a mnozí další, kteří se nacházejí v těžké životní situaci a nevystačí si s vlastními silami nebo zdroji.

Co na výsledek letošní Tříkrálové sbírky říká Jiří Lodr, ředitel Diecézní charity Plzeň?

„Je to veliký dar sounáležitosti, blízkosti a ochoty pomáhat. Je to o překonání vlastního pohodlí a vyjití na cestu organizátorů, vedoucích tříkrálových skupinek a koledníků. Je to o svědectví udělat druhým radost a přinášet sdílené požehnání do domovů. Je to o ochotě se usmát a poděkovat. Je to o tom být ve skupince spolu a vzájemně se podpořit. Je to o tom nezlobit se, pokud jsme odmítnuti. Je to o velké službě pro Charitu, která slouží a učí se hodnotově prožívat svoji CARITAS, to je láska – Láska Krista ke každému člověku, který potřebuje povzbudit, pohladit, podepřít, doprovodit. A naše služby jsou zaměřené na pomoc člověku od narození po narození pro věčnost. Je to cesta milosti a já vám všem, kteří toto cítíte jako já, nebo úplně jinak, těm, kteří vycházíte na cestu, nebo těm, kteří darujete do kasiček, nebo přes QR kód, nebo on-line koledou – s velkou vděčností a s úctou říkám svoje děkuji, že nám společně pomáháte pomáhat.“

Jak se koleda rozděluje?

Vykoledované finance se rozdělují podle předem známého klíče: 65 % vybraných prostředků se vrací místním charitám a dalším koledujícím organizacím, které je vykoledovaly, 15 % je určeno na podporu sociálních služeb a projektů diecézní charity (pomáhající ve dvou krajích), 10 % připadá na rozvojové projekty v zahraničí (v případě plzeňské diecéze jde zejména o podporu vzdělávání chudých dětí v Jižní Americe), 5 % připadá na projekty a služby Charity Česká republika a 5 % jsou zákonné režie sbírky.

Kolik stojí pomoc potřebným?

Pro rok 2024 budou mít charity působící v Diecézi plzeňské plánované náklady na pomoc poskytovanou klientům ve výši 492 milionů korun. I skvělý letošní výtěžek z Tříkrálové sbírky tak pokryje pouze asi 1,5 procenta nutného rozpočtu. Zbývající náklady jsou financovány ze státního rozpočtu, rozpočtů krajů, měst a obcí, dotací a grantů Evropské unie, nadačních fondů a z dalších darů veřejnosti. V širokém záběru charitních služeb jsou ročně na území diecéze podpořeny tisíce potřebných lidí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka