V Dobřanech ve středu zahájí slavnostně provoz unikátní dragounská jezdecká hala

Vystoupení mistra světa v lasování a vynikajícího jezdce Leo Holcknechta uzavře bohatý program oslav osvobození

Jarní servisní akce AUTO CB

Jezdecká hala v Tyršově ulici připomínající tradici dobřanských dragounů, opět slouží svému původnímu účelu. Nově ji k tréninkům využívají místní jezdecké spolky. Do budoucna by se měla stát také dějištěm jezdeckých závodů, chovatelských i společenských akcí. Objekt z konce 19. století byl v posledních letech prázdný, naposledy fungoval jako sběrný dvůr.  Město Dobřany, které dlouhodobě podporuje aktivity neziskového sektoru, zajistilo potřebné úpravy v hodnotě 400 tisíc korun. Do budoucna hodlá zvelebit také okolí budovy, která je součástí městské památkové zóny. „Jsme rádi, že jsme se s jezdci domluvili, ale ještě více nás těší to, že na koně v centru máme zatím jednoznačně kladnou odezvu veřejnosti,“ sděluje starosta Dobřan Martin Sobotka. 

Nájemce jízdárny Jezdecká společnost Dobřany se podílí na opravách a rekonstrukci haly. „V první řadě se podařilo zajistit výměnu nevyhovujícího schodiště na ochoz pro diváky. Samozřejmostí bylo vytvoření nového hlinitopísčitého povrchu pro kvalitní jízdárenskou práci,“ dodává Jan Košťál.

Jezdecké společnosti Dobřany, stáji A1/1 Jan Košťál a Rehabilitačnímu jezdeckému oddílu TJ Slavoj, které halu především využívají, se podařilo pro její slavnostní otevření 8. května získat mimořádného hosta. Poprvé po téměř deseti letech vystoupí v České republice několikanásobný mistr republiky ve westernovém ježdění a evropský a světový šampion v práci s lasem a bičem Leo Holcknecht. Tento vynikající jezdec a trenér je jediným Čechem, který působil v prestižní mezinárodní jezdecké show Apassionata a jako první přivezl do naší republiky počátkem 90. let z USA koně plemene Quarter Horse. Jeho show v dobřanské jízdárně začne v 15 hodin. 

V  letech 1888 – 1890 vybudovalo město Dobřany nová jezdecká kasárna, jejichž součástí byly dvě velmi podobné jízdárny, druhou zničil nálet v roce 1943. Zachovala se pouze její sestra v Tyršově ulici. Jejím původním účelem bylo především pořádání odvodů koní a také reprezentační události. Právě proto byla součástí města a nikoliv rozsáhlého areálu kasáren. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 27.04.2015 14:03



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka