V Dolní Lukavici začaly 23. Haydnovy hudební slavnosti

V pátek 11.9.2015 byly v kostele sv. Petra a Pavla v Dolní Lukavici zahájeny už 23. Haydnovy hudební slavnosti, svátek staré hudby, který co do délky trvání nemá v České republice konkurenta.

Cílená propagace v Plzni

Zahajovacímu koncertu ve zcela zaplněném kostele byl přítomen mj. i Mons. František Radkovský, plzeňský biskup, který krátce promluvil k posluchačům. Po slavnostních fanfárách zahájil sedmnáctidenní maratón hudby ředitel festivalu Milan Fiala, který kromě výjimečné dramaturgie a obsazení koncertů špičkovými hudebníky zdůraznil i společenský rozměr slavností při setkávání se s přáteli a sdílení vzájemného potěšení z hudby. Festival je už po léta vlajkovou lodí kultury jižního Plzeňska s celorepublikovým přesahem. Na pódiích se letos vystřídá opět na šedesát výtečných umělců často evropského formátu.

Haydnovy hudební slavnosti začaly už tradičně Mistrovou Symfonií č. 1 D dur v podání Orchestru Konzervatoře Plzeň skvěle vedeným dirigentem Jiřím Štruncem. Pohoda a uvolnění hráčů (studentů) v orchestru byly pozitivně znát i na výkonu tělesa. Radost v orchestru ještě gradovala, když hráči doprovázeli violoncellistku a svou pedagožku Věru Bartoníčkovou při Haydnově koncertu C dur pro violoncello a orchestr. Věra Bartoníčková, absolventka brněnské AMU zvládla bravurně náročný sólový part díla, které bylo téměř dvě stě roků nezvěstné a znovu jej objevil až v roce 1961 muzikolog Oldřich Pulkert. 

Skvostný umělecký zážitek prožili rovněž návštěvníci sobotního koncertu v Letinech, kterým pokračoval 23. ročník mezinárodního hudebního festivalu staré hudby Haydnovy hudební slavnosti. Soubor Ensemble Sporck ve složení Lukáš Vytlačil, Lukáš Vendl a Petr Budín, který vystoupil v příjemném prostředí letinského kostela sv. Prokopa společně s vynikající sopranistkou Gabrielou Eibenovou, přesvědčil přítomné posluchače svojí opravdovostí a zaujetím svojí činnosti. Potvrdil tím jeden z cílů samotného souboru založeného v roce 2010: "oživit v nevšedních dramaturgiích hudbu starších slohových období a vdechnout skladbám něco z modernosti, kterou měly v době svého vzniku".


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka