V janovickém Clementas není žádný další nakažený

„Žádný další nakažený!“ Příbuzní klientů Domova pro senioryClementas v Janovicích nad Úhlavou nemohou slyšet lepší zprávu.

Cílená propagace v Plzni

Podle lékařů z Klatovska se v Janovicích dokonce stal malý zázrak, který zabránil dalšímu šíření koronaviru, na v tomto ohledu, problematickém Klatovsku. Vše je především dílem správně nastavenýchpravidel fungování Domova, ukázkového postupu zaměstnanců, včasné připravenosti, otevřené spolupráce s odborníky a následným dodržením všech hygienických doporučení. Janovický Clementas má za sebou kvůli nákaze jedné z klientek testování klientů i zaměstnanců na onemocnění Covid-19.

„Klienti i personál mají negativní výsledky testu i při druhém odběru a pozitivní klientce skončila karanténa.Děkuji všem za trpělivost i profesionální přístup,“ shrnuje zdejší ředitel Lukáš Bardon. „Na začátku jsem nevěřil, že zůstane jen u jednoho klienta. Nicméně jsme si to vyzkoušeli a vidíme, že je to možné,“ doplňuje. Clementas byl po celou dobu ve spojení s klatovskou hygienickou stanicí i Plzeňským krajem, který poskytl rychlotesty. Termínytestování se domlouvaly na etapy. Někdo byl testován v Plzni, někdo v Klatovech, někdo přímo v Janovicích.

V polovině srpna přivezli do Janovic klientku z nedaleké nemocnice dlouhodobě nemocných. Při opakovaném testování jí byl zjištěný koronavirus. Následně se kvůli možnémurozšíření nákazy rozběhl kolotoč vyšetření a testů klientů a zaměstnanců. Další nemocní se ale nepotvrdili.

„Z medicínského a hygienického hlediska se jedná o zcela unikátní výsledek, kterým Clementasochránil Klatovsko před dalším šířením covidu. Tato záchrana před katastrofou je dílem správně nastavených pravidel prevence, kvalitně řízených kompetencí jednotlivých pracovníků, které jsou ku prospěchu pacientů řešeny do posledních detailů a jinde na ně třeba zapomínají,“ uvedl MUDr. Jan Vachek, primář interního oddělení Nemocnice Klatovy. „Naše spolupráce s Clementas je vždy nadstandardní. Ošetřovatelská a lékařská péče je ve srovnání s ostatními institucemi na vysoké úrovni. Pokud odtud přijímáme pacienta je vždy vzorně opečovaný. Těším se na další spolupráci!“doplnil primář Vachek.

„V Janovicích výborně funguje prevence, jsou zde stále zavedená pravidla opatření preventivní izolace nových klientů. Důležitou roli při úspěšné operaci hrálarychle zavedená hygienická opatření, kdy měla pacientka vlastní ošetřovatelky, která se staraly pouze o ni. Přísná hygienická pravidla dodržovali všichni pracovníci, vzali si je za své, za což jim patří velký dík!“ uvedla praktická lékařka Petra Maříková,která dojíždí i do Janovic.

Podle generální ředitelky Renaty Prokešové se na tomtoúspěchu podílelo několik aspektů. Především včasné nastavení karantény. „Pravidla, postupy a pomůcky máme připravené již od jara, takže během 15 minut bylo vše připravené,“ uvádí RenataProkešová. Nová budova, která je stavěná dle evropských norem. „Velké a vzdušné pokoje i veřejné prostory. Uzpůsobení jednotlivých domácností tak, aby se všichni klienti nesetkávali,“ komentuje.

Třetím bodem je respekt personálu, klientů i rodin k onemocnění.„Všem chci hlavně poděkovat, protože dodržovali domluvené postupy a pravidla,“ uvádí Renata Prokešová s tím, že život v domově se ani v době karantény výrazně nezměnil.

„Na život s rouškami a dezinfekcí si již klienti zvykli. Budeme pokračovatv přijímání nových klientů a zaměstnanců do doby, než se domov zaplní,“ uzavírá Renata Prokešová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka