V Klatovech opět roste počet porodů. Ke konci roku jich může být osm set

Porodnice Klatovské nemocnice může mít na konci roku opět vyšší počet porodů než loni. Napovídá tomu statistika prvního pololetí.

Cílená propagace v Plzni

Od 1. ledna do 30. června 2017 se v Klatovech narodilo 389 dětí. Ve stejném období předešlého roku to bylo 336, tedy zhruba o 50 míň. Za celý loňský rok porodnice pomohla na svět 775 novorozencům. Letos se očekává, že by počet porodů mohl přesáhnout hranici osmi stovek. Druhá polovina roku bývá totiž v této statistice "úrodnější".

Vůbec „nejúrodnějším“ dnem prvního půl roku byl 29. červen. „V jeden den u nás přišlo na svět devět miminek a shodou okolností všechno holčičky,“ uvedla vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Markéta Burešová s tím, že v Klatovech mohou v jednu chvíli rodit najednou až čtyři ženy. „To se ale zatím ještě nikdy nestalo. Maminky vůbec nemusí mít strach, že by nárůst porodů mohl znamenat zhoršený komfort,“ doplňuje.

Zajímavostí letošních pololetních statistik je také skutečnost, že v Klatovech na svět nepřišla žádná dvojčata. Loni se přitom v prvních šesti měsících narodila troje.

Zajímavým způsobem se oproti loňsku posunula statistika nejčastějších jmen. Chlapeckým loni jasně vévodil Jan a Jakub. Letos se přitom o nejčastější chlapecké jméno zatím přetahuje Jakub s Matyášem, který loni nebyl ani mezi prvními pěti. Po nich následují Tomáš, Vojtěch, David nebo Tobiáš.

A zatímco dívčím jménům loni dominovala s velkým náskokem Eliška před Annou, Terezou a Marií, tak letos Eliškám pohodlně sekundují Emy nebo Emmy. S mírnou „ztrátou“ za nimi jsou Anna, Adéla a Viktorie.

Nárůst výkonnosti je v klatovské porodnici patrný od roku 2013, kdy se gynekologicko-porodnické oddělení přestěhovalo do nových prostor a primářem se stal MUDr. Bohumil Kuneš. Kromě porodů ale roste i počet gynekologických operací. V roce 2012 provedli gynekologové těch tzv. velkých operací 872. Letos se tomuto číslu přiblížili už v polovině roku. Konkrétně provedli bez započtení císařských řezů 813 velkých gynekologických operací.

Výkonnost

rok / ukazatel   novorozenci      velké gynekologické operace*
2012                  483                      872
2013                  691                      1155
2014                  731                      1241
2015                  758                      1198
2016                  775                      1249
1.pololetí 2016 336                      784
1.pololetí 2017 389                      813

*operační hysteroskopie, diagnostická hysteroskopie, konizace, ECUI, RCUI aj. (bez císařských řezů)

Nejčastější jména

chlapecká                                                                            dívčí
dvě nejčastější Jakub, Matyáš nebo Matyas                  Eliška, Ema nebo Emma
další častá jména Tomáš, Vojtěch, David, Tobiáš         Anna, Viktorie, Adéla


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka