V Klatovech ukazují: sklo z Třeboně je cool!

V rámci letních výstav věnovaných sklářským školám se v letošním roce představí v Pavilonu skla Klatovy studenti sklářských oborů třeboňské Obchodní akademie, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Třeboni.

Cílená propagace v Plzni

Výstava s názvem „Sklo je COOL!“ ukáže opravdu super, skvělé a bezva sklo.

Pro práce studentek a studentů této školy jsou společnými jmenovateli bohatá invence, znalost materiálu, perfektní řemeslné provedení a hlavně láska ke sklu spojená s přirozenou radostí z tvorby.

Důraz na kvalitní řemeslné provedení je výrazným rysem výuky na této škole, protože jen tak se otevírají možnosti pro realizaci náročnějších projektů. Důležité je to, aby se záměr nepodřizoval technickým možnostem, ale naopak aby technické možnosti umožnily plný rozlet invence. Kvalitní a poctivé řemeslo brusičů a brusiček, malířek a malířů je tak v Třeboni základním kamenem. Studenti se zde učí tradiční a historické techniky a zvládají je precizně. To ostatně ukazují i některé exponáty na výstavě. Ale ani techniky nejsou konečné. V Třeboni se hodně experimentuje nejen s neobvyklými kombinacemi tradičních malířských a brusičských postupů, ale také se zde oživují již zapomenuté dekorační sklářské techniky a zkoušejí zcela nové dosud nepoznané. A tady se učitelé i učitelky vydávají v dílnách společně se svými studentkami a studenty na objevitelské cesty. Ale to vše je jen ten první základní a nezbytný krok.

Tím dalším krokem je uplatnění těchto technik v konkrétních studentských pracích, které se nyní představují na letní výstavě v Pavilonu skla. V přípravě vlastních projektů jsou studentky a studenti vedeni k tvůrčí svobodě v přístupu k tématu a k práci se sklem jako svébytným materiálem. Nahlížejí témata z různých úhlů a hledají vlastní osobitou cestu k nejlepšímu vyjádření své původní myšlenky či záměru. Každé dílo je tak jejich vlastní niternou výpovědí, ať již jde o design či volnou tvorbu. 

Díky třeboňské škole se podařilo zachránit tradici sklářských oborů, které byly po desetiletí vyučovány na sklářské škole v Chlumu u Třeboně. A čas ukázal, že zachování kontinuity a zkušeností je velmi cenným kulturním pokladem, z něhož se rodí budoucnost a nové naděje pro 21. století. Práce z Třeboně, které můžete po celé léto vidět v Pavilonu skla, jeho zahradě a chodbě barokní jezuitské koleje na klatovském náměstí, jednoznačně ukazují, že poctivé řemeslo se vyplatí, že invence je nekonečná a že SKLO JE FAKT COOL!

Doprovodný program a vernisáž

Ve čtvrtek 24. 6. od 14 do 17 hodin se koná veřejná instalace exponátů v zahradě PASKu.
Slavnostní zahájení výstavy bude v pátek 25. 6. od 16 hodin v zahradě pavilonu skla. Úvodní slovo přednesou Ing. Martin Kříž, místostarosta města Klatovy a Mgr. Petr Janský, vedoucí ateliéru skla OA, SOŠ a SOU v Třeboni, Hudebně ji doprovodí písně Dušana Talaše.
Po vernisáži bude následovat komentovaná prohlídka výstavy.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 23.06.2021 17:07



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka