V Klatovech začíná očkování v pondělí

Do Klatov v pátek dorazila první tisícovka dávek očkovací vakcíny proti nemoci covid-19.

Cílená propagace v Plzni

Zástupce nemocnice si ji vyzvedl ráno ve Fakultní nemocnici Plzeň a v půl deváté uložil 159 lahviček do mrazicího boxu v laboratořích Klatovské nemocnice. Zde budou do pondělí, kdy se rozběhne očkování ve všech nemocnicích Plzeňského kraje. Jako první budou očkováni zdravotníci, kteří přichází do styku s covidovými pacienty.

„Dovezené vakcíny se z části užijí přímo v Klatovské nemocnici, kde bude během týdne proočkován zdravotnický personál a rizikoví pacienti nad 80 let například na lůžkách následné péče nebo dlouhodobé intenzivní péče. A z Klatov si pak část vakcín převezmou i další krajské nemocnice a také nemocnice v Sušici,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová. „Očkovací centra jsou i zde  připravena, aby v pondělí zahájila očkování.“

O očkování projevilo zájem v nemocnicích Plzeňského kraje už v prosinci několik stovek zaměstnanců. „Seznamy ale dál doplňujeme. Zájemců přibývá. Samozřejmě nemohou být očkováni zdravotníci, kteří jsou momentálně nakaženi nebo prodělali onemocnění covid v posledních třech měsících,“ vysvětluje šéf krajských nemocnic Marek Kýhos.

V Klatovské nemocnici se vakcíny skladují v mrazáku při teplotě kolem -80°C. „Při teplotě od -60 do -90 stupňů je jejich trvanlivost půl rok. Naší snahou ale samozřejmě bude spotřebovávat jednotlivé dodávky a proočkovat potřebné skupiny a následně širokou veřejnost co nejrychleji. Z Plzně budeme další dodávky odebírat pravidelně každý týden ve čtvrtek nebo v pátek,“ říká primář oddělení klinických laboratoří Klatovské nemocnice Richard Pikner.

Jakmile se vakcína z mrazáku vyndá, je potřeba ji skladovat v teplotě od 2 do 8 stupňů Celsia. Takto vydrží pět dnů, během nichž se musí aplikovat. Očkovací centra mimo Klatovskou nemocnici proto nemusí mít tak výkonný mrazák. Stačí jim chladicí boxy a dobře připravenou organizaci očkování, aby vakcíny spotřebovali v požadované lhůtě beze zbytku.






The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka