V kraji je připraveno očkovat zhruba 200 praktiků

Krizový štáb Plzeňského kraje se na svém pátečním jednání zabýval především nárůstem nemocných v kraji, který následně ovlivňuje chod a vytíženost všech nemocnic.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jednalo se také o situaci na hraničním přechodě Rozvadov a problematice testování v souvislosti s přístupem sousedního Německa. Koordinátor pro očkování pak také zhodnotil následující dodávky vakcín a proočkovanost obyvatel.

Plzeňský kraj se podle ředitele KHS Plzeň Michala Bartoše v posledním týdnu potýká se skokovým nárůstem pozitivních osob. V týdnu od 12. – 18. 2. byl počet pozitivních osob 5 289, denně tak průměrně přibývá 900 pozitivních nálezů. Dosud byl denní nárůst zhruba 700 nálezů. Ve srovnání s minulým týdnem vzrostl také záchyt britské mutace, a to z 64 % na 81 %. Významně roste počet pozitivních záchytů u dětí ve věku 5-9 let, nejvíce mezi dětmi 1. a 2. tříd ZŠ.

Vytíženost nemocnic v Plzeňském kraji je v tuto chvíli stále na hraně kapacit, k převážení pacientů ale v současné době nedochází. Celkem je ve všech nemocnicích v kraji hospitalizováno 479 pacientů s covid-19, z toho na JIP 89 a 390 na standartních lůžkách. Rezervu podle koordinátora lůžkové péče Jana Beneše mají nemocnice průběžně 60 – 70 lůžek standartní péče, a to díky významné reprofilizaci jak ve FN Plzeň tak v Mulačově nemocnici. Ve srovnání s předchozím týdnem je denní nárůst příjmu pacientů 7, ale vzhledem k nárůstu pozitivních osob se toto odrazí v obsazenosti nemocnic během týdne až dvou.

Očkování a dodávky vakcín

Dodávky vakcín celkem k 18. 2.

• Pfizer 5 460 lahviček – vyočkováno 25 469 dávek

• Moderna 70 lahviček – vyočkováno 356 dávek

• AstraZeneca 120 lahviček – vyočkováno 140 dávek

Celkem vyočkováno  25 965 dávek. Druhou dávku dostalo 10 725 osob. Na příští týden je připraveno doočkování druhou dávko pro 1 750 osob, pro první dávku je připraveno 5 325 dávek. Očkování první dávkou bude pokračovat ve skupině 80+ a doočkování zdravotníků.

Ve skupině 80+ je druhou dávkou očkováno 3 373 osob, celkem v této skupině bylo vyočkováno 8 840 dávek.

Praktičtí lékaři jsou připraveni se zapojit do očkování, v Plzeňském kraji je připraveno zhruba 200 praktických lékařů. Očkovat deklarují denně 10 -15 pacientů. V současné době je důležité, aby jim byl zpřístupněn centrální rezervační systém. 

Školy a školská zařízení

V tuto chvíli probíhají jednání k otevření škol a testování žáků od 1. března. Podle ředitele KHS Michala Bartoše jednoznačně vyžaduje Plzeňský kraj přesně stanovenou metodiku testování ze strany ministerstva školství, aby nedošlo ke sporům s rodiči, kteří testování dětí odmítají. Zásadní je také nastavení očkování pedagogů tak, aby bylo možné začít je očkovat před otevřením škol.

Epidemická situace ve školách a školských zařízeních v Plzeňském kraji vzhledem k nárůstu pozitivně testovaných dětí ve věku 5-9 let není stabilní. Otevření škol by proto mohlo již tak závažnou epidemickou situaci v Plzeňském kraji, na kterou navazuje vytíženost nemocnic, významně zhoršit.

Hraniční přechod Rozvadov a testování

Situace na hraničním přechodu Rozvadov je výrazně klidnější, v současné době nejsou evidovány kolony vozidel. Plzeňský kraj ve spolupráci se Záchrannou službou Samaritánů ČR Praha-západ a společností Scimed Biotechnologies posílil testování přímo na hraničním přechodu, v obci Rozvadov a také stávající testovací místa v Tachově, Domažlicích, Stodě a Sušici rozšířila víkendový provoz i na neděli. Bohužel se ale objevují případy, a to v desítkách, kdy se zájemci o testování registrují na více místech, registrovaný termín pak neruší a nepřijdou na odběr.  Tím vzniká nevyužitý prostor pro ty, kteří testovat potřebují, ale v systému to možné není.

Problém s řidiči kamionů v tuto chvíli nevzniká, na území ČR jsou aktuálně vpouštěni pouze s platným testem, aby mohli tranzitně projíždět přes ČR a netvořili tak fronty na hranicích kvůli testování do sousedního Německa.

Domažlická nemocnice začala společně s příslušníky Armády ČR a v kooperaci s krajskou hygienickou stanicí zajišťovat mobilním způsobem antigenní testování veřejnosti na Tachovsku a Domažlicku. Odběrový tým bude každý den vyjíždět do předem dohodnutých lokalit, tzn. do měst, obcí nebo firem, kde bude testovat zájemce z řad obyvatel i zaměstnanců místních firem. Vyšetření bude zdarma pro účastníky zdravotního pojištění v ČR dle obvyklých pravidel. Denní kapacita mobilního odběrového týmu bude po zaběhnutí až 400 osob. Aby se optimalizovalo fungování týmu, byla první zastávka přímo v Domažlicích v prostorách kulturního střediska v Chodském Hradu.

Testování stále probíhá i nadále na dosud fungujících odběrových místech v kraji.

Poznámka redakce: 
Užitečné odkazy na PDF ke stažení


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka