V krajských nemocnicích je největší počet covidových pacientů od příchodu pandemie

V nemocnicích Plzeňského kraje vzrostl počet pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid-19, a to na nejvyšší číslo od počátku pandemie.

Cílená propagace v Plzni

V úterý dopoledne jich bylo v nemocnicích akutní péče hospitalizováno 173, z nichž 20 bylo na lůžkách intenzivní péče.  Vzrostl i počet nemocných zdravotníků na 42. 

"Situace je nejhorší od jara loňského roku. Roste počet příjmů pacientů s těžkými dýchacími potížemi ze spádových oblastí našich nemocnic, a pokud to je jen trochu možné, nadále se snažíme odlehčit přeplněným nemocnicím v Karlovarském kraji," říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Bohužel mezi covid+ pacienty přibývají lidé středního i relativně nízkého věku, např. ročníků 70., 80. i 90. let a to i s těžkým průběhem nemoci. Nemoc covid ohrožuje v tuto chvíli celou populaci. Příčinou je zcela jistě významný výskyt mutací koronaviru, který situaci ještě více komplikuje a komplikovat bude.

"Z tohoto důvodu žádáme veřejnost, aby se snažila dodržovat základní hygienicko-epidemiologická opatření, zejména nošení roušek nebo lépe respirátorů a to na ústech i na nose, pravidelnou hygienu rukou a rozestupy," doplňuje mluvčí.

Nemocnice provedly v posledních sedmi dnech přes 3700 antigenních a PCR testů. Mírný pokles je způsobem tím, že řada lidí, kteří mají zarezervované termíny antigenních testů, k vyšetření nepřijdou. "Domníváme se, že se jedná o pendlery, kteří o víkendu opustili Čechy, testy už tím pádem nepotřebují, ale neobtěžovali se své objednávky zrušit. Postupně se snažíme tyto osoby identifikovat a rezervace uvolňovat, aby se mohli testovat jiní zájemci, což jsou v těchto dnech hlavně řidiči kamionové dopravy směřující do Německa," doplňuje mluvčí.

V nemocnicích se opět rozběhlo očkování první dávkou. Vakcínu už k úterku získalo přes 4100 lidí, z nichž 1300 je již přeočkováno i druhou dávkou.           

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka