Nejmenší a největší miminko v krajských nemocnicích dělilo 4,5 kg

V Nemocnicích Plzeňského kraje se v loňském roce narodilo 1638 dětí. Z nich bylo 840 holčiček a 798 kluků. V devíti případech se jednalo o dvojčata.

Jarní servisní akce AUTO CB

Největší a nejmenší miminko od sebe dělilo 4,5 kilogramů. Nejčastějšími jmény byly Eliška, Jan, Tereza, Anna, David, Václav, Tomáš, Jakub, Ema/Emma, Vojtěch a Adéla. Mezi neobvyklými jmény, v některých případech u dětí cizinců, se objevily například Zoey, Remona, Aicha, Rose, Derik, Matthew, Sally, Kira, Pietro, Noar či Lola.

Porodnice Domažlické, Klatovské a Stodské nemocnice si maminky i nadále vybírají hlavně kvůli rodinnému prostředí, individuálnímu přístupu personálu a klidnému pobytu ve velkoryse řešených pokojích, kde jsou rodičky nejvýše po dvou a mají dostatečný prostor pro sebe a své miminko. „V loňském roce jsme také na všech pokojích modernizovali koupelny,“ připomíná ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček. Samozřejmostí jsou moderní porodní boxy (všechny rekonstruované nebo nově vybudované v posledních osmi letech) a jejich přímé propojení s porodními sály pro operativní vedení porodu.

Těhotné ženy oceňují také možnost předchozích prohlídek a konzultací průběhu porodu a poporodní hospitalizace například při pravidelných neformálních setkáních s vedením porodnice. Tato setkání se konají v každé z porodnic zpravidla jednou za měsíc resp. za šest týdnů, byť samozřejmě v uplynulém roce musely být kvůli epidemiologickým opatřením některé termíny zrušeny. „Ale i když se společná setkání nekonala, scházím se v případě zájmu s jednotlivými ženami i páry individuálně, abych si vyslechl jejich představy o průběhu porodu a zodpověděl veškeré dotazy,“ připomíná primář gynekologicko-porodnického oddělení ve Stodské nemocnici Jakub Mach.   

Primář klatovské gynekologie Bohumil Kuneš říká, že i porodnictví muselo reagovat na situaci ohledně pandemie koronaviru. „Nemoc a opatření se dotkly celé medicíny. I v porodnici jsme proto nastavili taková pravidla, abychom zajistili maximální bezpečnost péče především o rodičky, ale samozřejmě také o personál,“ říká lékař.

Pandemie částečně ovlivnila i počty porodů. Stodská nemocnice musela na jaře i na podzim celkem na čtyři týdny omezit provoz porodnice, aby mohla na jiných odděleních vytvořit lůžkové stanice pro infekční pacienty. Kvůli modernizacím pak byla v létě dva týdny omezená i porodnice v Domažlicích. „A zřejmě se již také projevilo, že do věku prvorodičů případně i druhorodičů dospívají populačně nejslabší ročníky 1995 až 2001,“ vysvětluje mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka