Nové operační stoly i výtahy. FN Plzeň letos plánuje významné investice

Rok 2022 byl pro FN Plzeň ještě částečně zatížen vlivem pandemií i vysokými cenami energií, zároveň se jí ale dařilo být finančně stabilní.

Cílená propagace v Plzni

Také investovat do nových projektů, zachovat vysoký standard péče pro pacienty i jistotu pro své zaměstnance. Pokračovat v tom bude i v roce 2023.  Bezesporu nejzásadnějším milníkem roku 2022 bylo otevření nové Psychiatrické kliniky za bezmála 500 milionů korun. Díky projektu React EU, který financuje mimořádné evropské projekty pro stabilizaci zdravotního systému, došlo i k modernizaci dalších pracovišť.

„Na Kardiologickou a Kardiochirurgickou kliniku jsme pořídili čtyři nové echokardiografy za 20 milionů korun. Na Onkologické a radioterapeutické klinice jsme obnovili deset let starou technologii za zhruba 50 milionů korun a za 58 milionů korun jsme vybavili novými přístroji operační sály. Tzv. O´ rameno naviguje lékaře při neurochirurgické operaci páteře a dokáže snímkovat přímo na sále během zákroku. Zároveň dva speciální mikroskopy slouží neurochirurgům při náročných operacích mozku,“ přiblížil ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

Obnovy se dočkalo také vybavení na radioterapii, kde bylo investováno 200 milionů korun – 138 milionů ze státního rozpočtu a zbytek z prostředků FN Plzeň. Největší položkou byl nákup lineárního urychlovače. Dalším moderním přístrojovým vybavením je nová biplanární angiolinka pro intervenční výkony s 3D a CT zobrazením, pomáhá například i při vyšetřování silně obézních pacientů s ascitem v oblasti břicha (zvýšené množství volné tekutiny v dutině břišní), čemuž odpovídají technické parametry.

Plánovaný obrat pro rok 2023 je schválený ve výši 10,5 mld. korun, což je o 0,5 miliardy více než v roce předchozím. Cca polovina výdajů je určena pro osobní náklady a další velkou část rozpočtu představují, jako každý rok, náklady na léčivé přípravky (téměř čtvrtina) a na spotřební zdravotnický materiál (téměř desetina).

„V roce 2023 plánujeme investice cca ve výši 1,4 miliardy. Z vlastních zdrojů budeme investovat 750 milionů a dalších 650 milionů korun jsou připravené z dotačních titulů. Jednou z nejzásadnějších investic je již započatá rekonstrukce metabolické JIP na I. interní klinice ve výši 120 milionů korun. Technologie a moderní vybavení jsou v dnešní době nezbytné, proto do 12 operačních sálů chystáme nákup nových operačních stolů, chceme obnovit endoskopické vybavení, přístrojové vybavení laboratoří a připravujeme poměrně zásadní vylepšení technologického pozadí ekonomického informačního systému,“ vysvětluje ekonomický náměstek Ing. Bc. Viktor Wendler, MBA.

Nemalé výdaje čekají nemocnici také v rámci celkového provozu. Velkou rekonstrukcí projdou výtahy, a to zhruba za 15 milionů korun. V obou areálech nemocnice je jich celkem 111, a protože nové se budou vyrábět na míru s postupnou realizací výměny technologie výtahů, oprava jednoho výtahu může trvat až 5 měsíců. První přijdou na řadu výtahy, které slouží pro přepravu pacientů na operační sály na Lochotíně, nebo výtahy v očkovacím centru na Borech. Chystá se také výměna asi osmdesáti požárních dveří nebo pokračování opravy vnější hradby kolem areálu bývalé vojenské nemocnice.

„Některé projekty jsme zahájili už minulý rok, například kompletní rekonstrukce Transfuzního oddělení, včetně obnovy vybavení, přišla téměř na 20 milionů korun. Dárců si velmi vážíme a děláme maximum pro to, aby se v rámci své dobročinnosti cítili opravdu komfortně. Další nabídkou pro naše návštěvníky je např. vybudování nového parkoviště pro 39 aut před Onkologickou a radioterapeutickou klinikou na Lochotíně,“ doplňuje ředitel Václav Šimánek

Fakultní nemocnice Plzeň v roce 2022 provedla 1 032 262 ambulantních vyšetření, 59 210 hospitalizací a 3 081 porodů. Pracuje zde 5 188 zaměstnanců, průměrná měsíční mzda lékaře v roce 2022 byla 112 153 Kč, u všeobecných sester 63 411 Kč.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.03.2023 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka