V Měšťanské besedě v listopadu zahraje Kryštof i Hradišťan

Hned první listopadový den vystoupí v plzeňské Měšťanské besedě oblíbená kapela Kryštof, která v rámci svého Jenom písničky tour objíždí převážně divadla a kulturní domy.

Cílená propagace v Plzni

Hradišťan s Jiřím Pavlicou navnadí svým vánočním koncertem (16. 11.)  posluchače na pomalu se blížící vánoční svátky. Na programu jsou opět oblíbené cestovatelské přednášky i pravidelné nedělní pohádky pro děti.

HUDBA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=hudba


1. 11. 2021 19:00 Kryštof: Jenom písničky tour 2021
S návratem živé kultury se po mnoha letech kapela Kryštof vrací do divadelního prostředí!  Nenechte si ujít jedno z prvních turné podzimu 2021, které navíc nabízí odlišný zážitek od běžných koncertů. Bude se hodně hrát, ale i hodně povídat a … a to bude vše.
Po velkolepých stadionech, obřích scénách, ohňostrojích, konfetách a monstrózních led obrazovkách chce Kryštof úplně zpět. Na holé pódium, tam, kde k písničkám potřebujete “jen” španělku a sami sebe.

3. 11. 2021 20:00 Po siréně swing
Každou první středu v měsíci se v poledne rozeznívají výstražné sirény, stejně tak jako večer trumpety, saxofony a další nástroje charakteristické pro swingovou hudbu. Na listopadovém “Po siréně swing!” vystoupí pořadatel těchto pravidelných koncertů-tančíren Pilsner Jazz Band se svým širokým bigbandovým repertoárem, a následovat bude jím pozvaná formace z Prahy: Swing Mustard. Tato “swingová hořčice” se skládá ze dvou zpěvaček, dechové sekce a rytmické sekce. Na repertoáru mají swingové klasiky v příjemných tempech pro tančící publikum, tato mladá parta to ale umí i rozparádit v tempech svižnějších.
Hraje se od 20:00, v 19:00 začíná lekce swingového tančení s Lenkou Sekaninovou.

8. 11. 2021 19:30 Ondřej Havelka & Melody Makers: Swing nylonového věku
Nylonový věk – tak nazval Josef Škvorecký první tři poválečná léta. Byly to roky  všeobecné euforie ze znovu nabyté svobody. Jejím symbolem se pro většinu mladých lidí stal swing. Hudba českých bigbandů Karla Vlacha, Emila Ludvíka nebo Ladislava Habarta dosáhla v té době vynikající úrovně, než byla po roce 1948 brutálně zadupána komunistickou cenzurou. V nové koncertní show předvedou Ondřej Havelka a jeho Melody Makers nejkrasší a nejžhavější swingové fláky z této vrcholné éry bigbandového swingu.

11. 11. 2021 19:00 Vojta „Kiďák“ Tomáško
Vojta Tomáško známý pod přezdívkou „Kiďák“ představí svůj folkový recitál plný veselých i vážných písniček o lásce, přátelství, přírodě, víře i naději v lepší svět. Napsal více než 300 písní. Mezi nejoblíbenější z nich patří Toulavej, Nebe plné koní, Rocky Mountains, Morava, Zelená košile, Česačů bavlny bál, Náklaďák do L. A. či Druhá míza a další.
Jeho skladby si vybrali do svého repertoáru i interpreti, jako jsou Věra Martinová, vizovičtí Flereti, Roháči z Lokte, strakonický Šafrán a spousta dalších. Je držitelem tří Port.

15. 11. 2021 19:00 Bedřich Smetana: Má vlast
Má vlast, jak ji neznáte – pro dvacet prstů! Igor a Renata Ardaševovi a jejich unikátní čtyřruční klavírní provedení nejznámější symfonické básně Bedřicha Smetany.
Nejpopulárnější dílo české romantické hudební literatury se dočkalo bezprostředně po dokončení také úpravy pro čtyřruční klavír. Pochází z pera samotného skladatele, který jako aktivní klavírista důvěrně znal možnosti klavírní stylizace. Výsledek převodu díla z orchestrální do klavírní podoby je obdivuhodným výkonem na poli hudební představivosti. Obzvláště pak u skladatele, který už neměl sluchovou kontrolu své tvorby. Bedřich Smetana dokázal svou klavírní úpravou jednotlivých básní vytvořit virtuózní díla, jež mají právo na samostatné uplatnění. 
Klavírní úpravu cyklu Má vlast představí duo vynikajících klavíristů.

15. 11. 2021 19:00 Zpívám, tedy jsem II.
Hudební večery tradičního cyklu uvádí Jiří Untermüller. Uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru Divadla J. K. Tyla, mezi něž patří Venuše Zaoralová Dvořáková, Stanislava Topinková Fořtová, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.
Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková / Ivana Janečková

16. 11. 2021 19:00 Hradišťan & Jiří Pavlica: Vánoční koncert
Jedinečné hudební uskupení založené zejména na lidových tradicích přijíždí s vánočním koncertním programem. Zazní nejen koledy a vánoční písně, ale také zajímavý mix žánrů, díky němuž bývají koncerty souboru pravidelně vyprodané.
Vysoká umělecká i interpretační úroveň, nezvykle široký žánrový záběr a netradiční repertoár řadí Hradišťan k originálním a nezaměnitelným tělesům české i mezinárodní hudební scény. Uměleckým vedoucím souboru je houslista a hudební skladatel Jiří Pavlica, pod jehož vedením se dramaturgie začala postupně transformovat do širších souvislostí historických, geografických i společenských. Programově pracuje zejména s odkazem lidové tradice a jeho filozofickým přesahem. Soubor překračuje hranice hudebních žánrů a spolupracuje s osobnostmi různých kultur celého světa. Hradišťan je častým hostem, domácích i zahraničních festivalů, spolupracuje s rozhlasem, televizí a filmem, koncertoval na 4 kontinentech, natočil více než 30 stěžejních zvukových nosičů a na mnoha dalších spolupracoval. Mezi kmenové sólisty patří Alice Holubová, Jiří Pavlica a David Burda.

22. 11. 2021 19:00 Dubnička Lahoda Revival Kabaret
           Oslavná tryzna za neznámé hity
Šimek & Grossmann, Suchý & Šlitr, Vodňanský & Skoumal… Znáte ale Dubničku & Lahodu? Přitom za sebou zanechali pokladnici veselých písniček, komických scének a minimalistické poesie. Objevovat jejich tvorbu můžete v chodsko-valašské retro folk show.
Autoři Kabaretu se snaží navázat na bohatou, ale mizející tradici spojení vtipných písniček a scének vlastním originálním způsobem, aniž by se se zmíněnými ikonami chtěli srovnávat.

22. 11. 2021 19:00 Pavel Žalman Lohonka: 75 let
Česká folková legenda, která svým hlasem a texty těší publikum už více než půl století, slaví 75 let.
Žalman působí na hudební scéně od roku 1968. Nejprve hrál ve skupině Minnesengři, později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & Spol., která v různých sestavách koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla v roce 2017, kdy přinesl nový vítr a nové aranže písní kytarista Petr Havrda. Zapojil se tak do kapely k Petrovi Novotnému, stojícímu po Žalmanově boku již celých 25 let, a zpěvačce Michaele Hálkové.


DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=divadlo

17. 11. 2021 19:30 Caveman
One man show, která vtipně pojednává o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

23. 11. 2021 19:30 Sexem ke štěstí
Koučovat se dá všechno. Pokud tedy ochladly vaše partnerské vztahy, stačí se obrátit na odbornici a zkusit sexcoaching! Že nevíte, o co jde? To jste na tom stejně jako stárnoucí Norbert, kterému neklape intimní život s manželkou Hedvikou. Koučka Stella se mu snaží pomoci, sama si ovšem neví rady se svým partnerem Robertem. A tak se terapeutická sezení stále více vymykají kontrole…
Pikantní a poněkud ztřeštěná komedie z pera osvědčeného Jakuba Zindulky vám pořádně polechtá bránice!!!

OSTATNÍ ŽÁNRY

30. 11. 2021 19:30 Ivo Toman: Debordelizace vztahů
Po úspěšných přednáškách Debordelizace hlavy a Kurvítka v hlavě přichází Ivo Toman s novým tématem – vztahy. Třetina zaměstnanců u nás je v práci nespokojena. Důvodem jsou peníze a hlavně vztahy. 55 % českých manželství a 75 % nesezdaných párů se rozpadá. V každé jiné lidské činnosti (např. ve výrobě) je naprosto nepředstavitelné, aby zmetkovitost překročila 50 %. Řečeno počítačovým jazykem – nekompatibilita mužů a žen je obrovská.
Většina lidí je nespokojená se svými vztahy doma i v práci… A nic s tím nedělá. Jenže vaše vztahy se nevyřeší samy. Nečekejte, a pojďte to změnit. Pojďte si poslechnout ověřené a přitom často překvapivé návody a řešení na skvělé vztahy.

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=prednasky

2. 11. 2021 19:00 Skotsko
Přednáší: Petr Blahuš
Pojďme spolu putovat bájnou krajinou keltských druidů, drsných hor, zachmuřených lochů, skrývajících možná dosud pravěké nestvůry, opuštěných mořských fjordů a desítek ostrovů rozsetých podél mohutných útesů západního pobřeží jedné z nejkrásnějších zemí Evropy. Navštívíme rovněž půvabné a neprávem opomíjené východní pobřeží Skotska i skoro neznámá historická městečka pod jižními svahy skotské Highlands. Pojďme putovat místy, kde dodnes citliví lidé cítí tajemné paranormální jevy, kolem prastarých hradů i největší a nejméně poškozenou divočinou v Evropě – skotskými rašeliništi. A na závěr si připijme keltským pozdravem „Slanth wath“ a skotským národním nápojem, známým už druidům – Uisgh beatha, živou vodou, známou u nás jako whisky…

18. 11. 2021 18:00 Jiří Kolbaba: Norsko – oslava přírody
Norské království je mimořádně přitažlivou zemí na Skandinávském poloostrově. Země je pětkrát větší než Česko a nabízí každému velké množství nevšedních zážitků, pocitů a dojmů. Projedeme ji celou od jižního Kristiansandu, přes Stavanger, inspirativní Oslo, kouzelný Bergen, fotogenický Alesund, Bodo, Tromso, až na Nordkapp. Součástí výletu jsou i pohádkové Lofoty a syrové Špicberky.

AKCE PRO DĚTI

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=pro-deti

7. 11. 2021 14:30 / 16:00 O pejskovi a kočičce (Agentura KK)
Děti i dospělé pobaví známé příběhy o pečení dortu, mytí podlahy, žížale, kterou se nedají zašít kalhoty, a panence, co tence plakala.
Vhodné pro děti od 3 let

14. 11. 2021 14:30 / 16:00 U nás v lese (Divadlo Meluzína)
Znáte pohádku o perníkové chaloupce? Jak Jeníček s Mařenkou zabloudí v lese, najdou chaloupku z perníku a chytí je ježibaba, co si je chce upéct v peci. Jenže děti strčí do pece ježibabu a utečou! Ale, co se pak stane s ježibabou? Jak se dostane z pece ven? Poučí se někdy? A co to je vlastně za les, kam ty děti zabloudily? Žijí tam ještě jiná pohádková stvoření? Žijí. Alespoň v naší pohádce určitě. A mají i docela nepohádkové starosti. Jaké? No, možná na všechny tyhle otázky najdeme odpověď v naší nové pohádce. Tak se s námi pojďte podívat, jak to chodí U NÁS V LESE!
Vhodné pro děti od 3 let

21. 11. 2021 14:30 / 16:00 O neposlušných kůzlátkách (Divadlo Múza)
Dvě statečné uklízečky čtou noviny a objeví článek o únosu kůzlátek zlým vlkem. Rozhodnou se, že to tak nenechají, i s mámou kozou na vlka vyrazí, zaženou ho a kůzlata zachrání.
Vhodné pro děti od 3 let

28. 11. 2021 14:30 / 16:00 Čertovská pohádka (Divadlo Rolnička)
Jak vlastně vypadá správný čert? Viděl ho někdy někdo? V čertovské pohádce by čert asi měl hrát, ale v našem divadle žádný čert není. Proto se nikdo bát nemusí. Ale aby pohádka mohla být čertovská, je potřeba si čerta vyrobit. Třeba z obyčejného koštěte. Vhodné pro děti od 3 let
Partnerem dětských představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.

KINO BESEDA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=kino
1. 11. 2021 19:30 Karel
17. 11. 2021 17:30 
Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Renomovaná režisérka Olga Malířová Špátová natáčela s Karlem Gottem po dobu celého jednoho roku a díky jeho upřímné otevřenosti vznikl nezvykle osobní až intimní pohled na život slavného zpěváka, jaký se doposud široké veřejnosti, ani jeho skalním příznivcům, nenaskytl. Zároveň v něm nechybí Gottův nadhled a humor.

3. 11. 2021 19:30 Prvok, Šampon, Tečka a Karel
Film „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ natočil podle svého stejnojmenného knižního hitu režisér Patrik Hartl. Čtyři kamarádi vyhlásí válku proti scvrkávání varlat a proti krizi středního věku tím, že se rozhodnou plnit odvážné úkoly. Prvním z nich bude svléknout se na veřejnosti do naha. . . Doporučená přístupnost: do 12 let nevhodné

8. 11. 2021 19:30 Zátopek
Výpravný film režiséra Davida Ondříčka, věnovaný nejen sportovnímu, ale i životnímu příběhu jednoho z největších světových atletů všech dob, čtyřnásobného olympijského vítěze, Emila Zátopka. Příběh o vítězstvích v lásce i ve sportu, k nimž je třeba především velké srdce.

10. 11. 2021 19:30 Kurz manželské touhy
Film pro partnerské dvojice se smyslem pro humor. Pro ty, kteří po sobě chtějí spíš toužit, než se láskou udusit nebo rovnou uškrtit. V příběhu není protagonistou tygr na útěku, ale žena se sebeúctou.
Páry, toužící po návratu vášně a touhy do svého partnerství, přijedou na kurs ambiciózního párového terapeuta Mazla (Vojta Kotek), který razí teorii, že partnerské štěstí stojí na maximální blízkosti obou partnerů, duševní i tělesné. Jenže velmi pevné objetí se může snadno proměnit ve škrcení, škrcení v udušení, terapie v touhu po vraždě. Zvlášť když se napětí hromadí celé roky.

15. 11. 2021 19:30 Duna
Kultovní sci-fi dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí
planety Arrakis: zdroje vzácného koření – melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které
umožňují cestování vesmírem. Padišáh imperátor svěří správu nad Arrakisem a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů. Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce, kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by Paul Atreides být spasitelem, na kterého tak dlouho čekají?

19. 11. 2021 19:30 Svědectví, která měla zůstat skryta
Ročně se na území České republiky zabije 130 milionů zvířat kvůli produkci masa, mléka a vajec. Toto číslo je tak obrovské, že si ho možná ani neumíme představit. A dokážeme si představit, kde a jak takové množství zvířat žije? Dokument Svědectví odhaluje pravdu, jíž živočišný průmysl záměrně tají. Pomocí záběrů ze skrytých kamer proniká za ostnaté ploty a vysoké zdi českých velkochovů, malochovů, ale také domácích chovů, aby ukázal skutečný život zvířat, která jsou degradována na pouhé zboží. Ukazuje konkrétní jedince ukryté za úhlednými balíčky v obchodech a představuje je jako jedinečné bytosti bojující o život do posledního dechu.
Po projekci proběhne debata s autory dokumentu.

22. 11. 2021 19:30 Paralelní matky
Dvě nastávající matky, Janis a Ana, se potkávají  v nemocničním pokoji, kde se připravují na porod. Obě jsou nezadané a obě otěhotněly neplánovaně. Janis (Penélope Cruz), která je ve středním věku, je z náhodného početí nadšená a na miminko se těší. Puberťačka Ana (Milena Smit) je vyděšená, kajícná a traumatizovaná. Obě ženy si krátí čas společným procházením dlouhých nemocničních chodeb. Janis se snaží Anu povzbuzovat a uklidňovat. Těch pár vyřčených vět, které si během několika hodin vymění, vytvoří mezi nimi velmi úzké pouto. Netuší, že jejich náhodné setkání zkomplikuje a zásadním způsobem změní jejich životy…
Paralelní matky je nový film španělského scenáristy a režisérského velikána Pedra Almodóvara. Jednu z hlavních rolí Almodóvar opět svěřil své oblíbené herečce a dlouholeté múze, Penélope Cruz.
Film je do 15 let nepřístupný.

24. 11. 2021 20:00 Lazar
Hospicová péče nepřidává dny k životu, ale život ke dnům.“

Krátkometrážní dokumentární snímek představuje Hospic sv. Lazara v Plzni, a to prostřednictvím rozhovorů s pacienty, jejich rodinnými příslušníky a pracovníky.
Hlavním motivem filmu je pomíjivost a vzácnost života. Ve filmu účinkují lidé, kteří se téměř denně setkávají, setkají, nebo se již setkali se smrtí. Snímek ukazuje to, jak se daná zkušenost odráží na jejich hodnotách, vztazích a na prožití života.
Vedle toho autoři chtějí odbourat některé předsudky o místech hospicové péče a ukázat jejich přínos. Nejsou to místa ponurosti a deprese, člověk se tu setká i s vitalitou.

25. 11. 2021 19:30 Poslední noc v Soho
Londýn v 60. letech není tím, čím se zdá - ani pro mladou dívku zajímající se o módní design a pop music. Zdá se, že se čas rozpadá.  A to není bez následků.

29. 11. 2021 19:30 Drazí soudruzi
Příběh stávky vzpurných dělníků z malého města Novočerkassk, vyvolané zdražením potravin a jejího následného masakru. Vše viděno očima oddané stranické aktivisty Ludmily, v jejíž postavě je zobrazena celá tragédie Ruska. Silné a uzemňující!

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka