V Nalžovských Horách čeká na čápy upravené hnízdo

Je sobota 22. 10. a plzeňští zvířecí záchranáři přijíždějí na zámek Nalžovské Hory na Klatovsku. Na místě už čeká Václav Melka od hasičů z Horažďovic s hasičským výsuvným žebříkem.

Cílená propagace v Plzni

Docela dost prší a Hana Makoňová se obléká do pracovní kombinézy, aby vystoupala po hasičském žebříku na hnízdo čápa bílého, které je třeba snížit.
 
 "Vše je mokré, těžké, mazlavé, ale udělat se to musí. Čapí hnízdo se snižuje na podnět kolegy Jiřího Vlčka z Plzeňského krajského úřadu, který zde čapí hnízdo léta monitoruje a kroužkuje na něm mláďata. Poslední úpravy (snížení a odlehčení) nepoužívaného komína bývalého zámeckého skleníku jsme realizovali rovněž my, bylo to na den přesně, tj. 22. 10. 2007," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 
 Hana Makoňová snižuje hnízdo čápa bílého, které je plné kompostu, drnů, klacíků, ale i žížal, hmyzu a hnízd vrabců. Takové čapí hnízdo je plné života a slouží i jiným organismům a živočichům, ne jen čápům, kteří ho pravidelně přistavují a rozšiřují. "Rozebrat ho však není úplně snadné, ještě když vám prší za krk a těžká hlína je nacucaná vodou," popisuje Makoň.

Snížením hnízda to nekončí, ještě je třeba dole uklidit shozený hnízdní materiál.  
 
"Děkujeme horažďovickým hasičům a Václavu Melkovi za technickou podporu, pomoc a součinnost. Bez nich bychom to jen stěží zvládli," dodává Karel Makoň.

foto: desop
 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka