V Návštěvnických centrech Srní a Kvilda uhynul rys David a vlčice Pandora

Letošní rok v obou návštěvnických centrech Národního parku Šumava nezačal šťastně. Ve výběhu rysů v Návštěvnickém centru Kvilda uhynul rys David a na konci dubna byla ve vlčím výběhu na Srní nalezená mrtvá vlčice – samice Pandora.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ta odchovala několik generací vlčat. Přesné příčiny úhynu by mohly odhalit pitvy.

Rys David, jako malé kotě, neměl moc štěstí, když ho v roce 2012 srazilo ho auto a způsobilo mu mnohačetné zlomeniny zadních končetin. Tehdy byl starý jen asi čtyři měsíce. Díky skvělé práci veterinářů, ale také díky péči pracovníků Záchranné stanice živočichů NP Šumava v Klášterci, se rysa podařilo vyléčit. Prodělal však mnoho operací a v zajetí strávil tolik času, že už nemohl být vypuštěn do volné přírody. Pár let přebýval v upraveném výběhu přímo v Záchranné stanici v Klášterci. V roce 2016 správa vybudovala prostornější výběh pro rysy v areálu návštěvnického centra Kvilda, kde žil bezmála šest let.

„Rysu Davidovi už bylo 10 let a jeho tělo muselo v mládí snášet ohromnou zátěž mnoha operací a s tím spojených anestézií. A protože na uhynulém zvířeti nejsou žádné známky zranění, předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn. Uvidíme, zda pitva, kterou provedou kolegové z Veterinární univerzity v Brně, nám prozradí více,“ vysvětluje koordinátor chovu zvířat v Návštěvnických centrech NP Šumava Oldřich Vojtěch.
 
Pitva proběhne také u samice z výběhu Návštěvnického centra Srní. Vlčice Pandora byla v roce 2015 přivezena ze zoologické zahrady Lohberg a společně se samcem Gregem z Plzeňské zoo založili smečku, která dosud čítala čtrnáct jedinců.

„Pandoře už bylo 12 let a také nemá žádné známky zranění. I v tomto případě předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn – prostě přišel její čas,“ zmiňuje Oldřich Vojtěch.

Vlčí smečka v Návštěvnickém centru Srní, tak bude dále žít v počtu třinácti vlků. „Zatím nepozorujeme, že by docházelo k nějaké změně chování celé rodiny. Doufáme, že to tak bude i nadále a určitě nebudeme smečku stresovat například tím, že bychom jim tam přivezli nového vlka. Stejně budeme postupovat i v případě výběhu rysů, kde zůstane rysí samice sama,“ doplňuje Vojtěch.

foto: np šumava


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 04.05.2022 14:03



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka