V plzeňské diecézi se při páteční Noci kostelů otevře na 150 míst. Včetně Mouřence

I letos se můžeme těšit jak na tradiční prohlídky interiéru kostelů, tak na netradiční zážitky při Noci kostelů konaných po celé diecézi.

Cílená propagace v Plzni

Zpřístupní se místa i běžně nedostupná, po Plzni bude jezdit historický trolejbus s hudebním doprovodem během jízdy. Celkově je do Noci kostelů v plzeňské diecézi zatím zapojeno 144 objektů, číslo stále roste, i v porovnání s minulými roky.

Tipy letošní Noci kostelů v Plzeňském a Karlovarském kraji

 Raritou letošní Noci kostelů bude například možnost prohlédnout si kostel, který zatím ještě nestojí. Františkánská farnost v Plzni na Lochotíně zve všechny návštěvníky k seznámení se s místem, kde by měl v budoucnu stát nový farní kostel. Bude zde představen celý projekt a možnost o něm diskutovat.

Ve spolupráci s Plzeňskými městskými dopravními podniky se v 19.00 hodin po Plzni rozjede historický trolejbus, který bude zadarmo rozvážet cestující a přibližovat je k programům konaným v rámci Noci kostelů. Uvnitř bude hrát na kytaru biskup František, vystřídá se také s hudebním duem Švejk (lidové písně s harmonikou). Jízdní řád a trasa trolejbusu jsou k dispozici v brožuře (viz níže).

Do Noci kostelů se každý rok zapojují i necírkevní organizace. Například v rámci spolupráce s obcemi bude letos otevřena kaplička v Plzni - Černicích, která patří městu. Přítomný kněz u této příležitosti požehná místním obyvatelům.

Zájemci o setkání s biskupem Tomášem se mohou přijít podívat třeba na nově otevřený kostel ČCE v Přešticích a na hradní kapli ve Švihově. Kromě toho pan biskup navštíví také kostely v Klatovech, Nýrsku, Bezděkově a Dolní Lukavici.

Za zmínku stojí možnost navštívit bývalou vězeňskou kapli soudu v Klatovech, kde bude od 21.45  hodin možnost zúčastnit se diskuze s vězeňským kaplanem Blažejem Pelánem.

V Karlovarském kraji stojí za navštívení například kostel Božského srdce Páně v Chebu, bude to totiž jedna z posledních možností. Jelikož pozůstatky tohoto kostela musí ustoupit novým účelům, bude se zde konat „rozlučková párty“. Na místě bude možné dozvědět se něco o poutavé historii místa, kde byl v minulosti například boxerský klub.

V Lokti jsou poutníci zváni na benefiční koncert C-moll pro loketské zvony, které z kostela kdysi zmizely a nepodařilo se je dosud nikde vypátrat. 

Připojí se i Mouřenec

V pátek se šumavský Mouřenec jako každý rok připojí k tradiční celonárodní Noci kostelů. Dveře dokořán budou od 19 do 24 hodin. Lidé si můžou kostel, kostnici a muzeum volně prohlédnut. Pro zájemce jsme připravili krátké komentované prohlídky.

Noc kostelů na Mouřenci ale bude především o setkání se zajímavými osobnostmi. Od 20 hodin můžou lidé besedovat s restaurátorkou Miroslavou Houšťovou. Právě ona před 26 lety odkryla do té doby neznámé mouřnenecké fresky Poslední soud a Ukřižování ze 14. století. Řeč bude o tehdejší velmi napínané práci, ale i o další práci restaurátora. Spolu s paní Houšťovou přijede i její manžel Miroslav Houšť, akademický malíř, grafik, sochař a ilustrátor. Jeho díla můžeme vidět i na Šumavě.

Od 22 hodin začne další beseda, tentokrát s mistrem zvonařem Petrem Rudolfem Manouškem, autorem mnoha zvonů v Česku i zahraničí. Pan Manoušek odlil nebo opravoval řadu zvonů i na Šumavě a je autorem také plzeňských zvonů. Před lety také podnikl výpravu do Německa do míst, kde jsou dodnes uskladněny některé české zvony rekvírované za druhé světové války. Přijďte se ho zeptat na podrobnosti. Pana Manouška zvou organizátoři i proto, že prastarý mouřenecký zvon slaví letos 690. narozeniny. Odlitý byl v roce 1329.

V plánu je také výuka zvonění a možná i netradiční prohlídka.

Noc kostelů začne už prakticky v 18 hodin prohlídkou běžně nepřístupné sklářské hrobky rodiny Schmid nad sklárnou v Anníně. Poté bude Noc pokračovat od 19 hodin na Mouřenci.

O pár hodin později, v sobotu 25. května, slavnostně zahájíme další Mouřenecké léto. A to v 11 hodin komentovanou prohlídkou a od 14 hodin tradiční česko-německou poutní mší svatou za účasti německých rodáků. Mši budou celebrovat Mons. Adolf Pintíř a mouřenecký kněz P. Jenda Kulhánek. O hudbu se postará sbor z německého Gröbenzellu u Mnichova. Při mši také částečně odhalí program letošního v pořadí už sedmého Mouřeneckého léta.


Prohlídky švihovské hradní kaple při svíčkách v?rámci Noci kostelů
zahájí koncert souboru Armonia od 18:00. Sedmičlenný kytarový soubor složený ze žáků ZUŠ Plasy a ZUŠ Plzeň Sokolovská zahraje skladby od A. Vivaldiho, P. Duranda, E. Perosina a A. Bocchiniho. Kaple bude přístupná do 22:00 hodin. 

Po setmění se také otevřou dveře kostela Všech svatých v?Horšově, který spravuje Hrad a zámek Horšovský Týn. „Letošní Noc kostelů nese podnázev Promítáme historii. Kromě klasické prohlídky kostela s kastelánem Janem Rosendorfským, návštěvy bohatě zdobených interiérů a kaple sv. Barbory s unikátními gotickými freskami a gotickým krovem, letos nabídneme i promítání na venkovní zeď kostela“, přibližuje program Radim Žáček ze správy zámku Horšovský Týn. „Promítat budeme historické fotografie i fotografie z?archeologického průzkumu“, doplňuje Radim Žáček.

Od 18:00 do 23:00 hodin bude přístupný klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v?Kladrubech. Komentované prohlídky zpříjemní Hudebníci od svatojakubského kůru a Ivana Odvodyová hrou na varhany.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 23.05.2019 17:01



1 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka