V Plzni byly proti onemocnění covid-19 očkovány první děti

Prvních 40 dětí ve věkové kategorii od 5 do 11 let dostalo v pátek 17. prosince v Plzni vakcínu proti onemocnění covid-19.

Cílená propagace v Plzni

Očkování zatím nejmladších ročníků zahájila ve své ordinaci na Lochotíně praktická lékařka pro děti a dorost Veronika Jilichová Nová. „O očkování je u nás velký zájem. Vím, že se ke mně záhy připojí i další praktičtí dětští lékaři ve městě,“ řekla Veronika Jilichová Nová. Tento týden zahájí očkování i Fakultní nemocnice Plzeň. Do Vánoc tak v Plzni budou naočkovány další desítky dětí. Město Plzeň intenzivně podporuje občany při rozhodování nechat se očkovat proti covid-19, vakcína je možností, jak se postupně vrátit k běžnému životu.

Důvody, proč očkovat i malé děti, jsou podle lékařky jednoznačné. Vyhnout se závažnému průběhu onemocnění. „Víme, že u dětí onemocnění probíhá většinou mírně, ale je třeba věnovat pozornost faktu, že zhruba každé tisící dítě může mít těžký až život ohrožující průběh onemocnění,“ vysvětlila lékařka.

Důležitým důvodem je podle ní mimo jiné i riziko vzniku syndromu multisystémové zánětlivé odpovědi asociovaného s covid-19 u dětí, známé pod zkratkou PIMS. Ten se u dětí může objevit za několik týdnů od nákazy. „Děti mívají obvykle horečky, bolest břicha, průjem, kožní příznaky, záněty spojivek a jsou ohrožené tím, že mohou dostat zánět srdečních cév a srdečního svalu. PIMS se vyskytuje vzácně a není vždy úplně snadné jej diagnostikovat,“ dodala Veronika Jilichová Nová. Očkování pomáhá před touto závažnou komplikací chránit.

„Bohužel je ve společnosti hojně rozšířený názor, že lepší, než se nechat očkovat, je onemocnění prodělat. To považuji za zvrácené.  My přece chceme prevenci jakékoli nemoci.  Chráníme se tím, že sportujeme, zdravě se stravujeme a snažíme se nenakazit se, ale hlavním nástrojem prevence je právě očkování. Nástrojem, jak zabránit právě těm závažným průběhům onemocnění. Proto má smysl očkovat. Platí to pro všechny generace,“ řekla lékařka s tím, že očkování je podle ní bezpečné i pro pětileté dítě. Vakcína je pro děti ve věku 5 až 11 let uzpůsobená a vyzkoušená. Obsahuje pouze třetinové množství antigenu než vakcína pro dospělé.

Očkování všech dětí starších pěti let doporučuje Česká vakcinologická i ostatní pediatrické společnosti. Očkování též zmírní ostatní nepříjemné dopady pandemie na děti. Umožní jim souvislou školní docházku bez opakovaných karantén a účast na mimoškolních aktivitách.

V ordinaci Veroniky Jilichové Nové se už od léta očkují děti od dvanácti let a vše probíhá bez problémů. „Dosud jsme nezaznamenali žádnou závažnou nežádoucí reakci u dětí ani u dospělých. Důležité je ale plánování. Vakcíny jsou dodávány v ampulích po více dávkách, proto nelze vždy přesně uspokojit termínové požadavky rodičů,“ dodala

Očkování dětí by mělo být od ledna převážně v rukách praktických dětských lékařů. Ale bude probíhat i v krajských očkovacích centrech, v Sušici, Fakultní nemocnici Plzeň a na EUC Klinice Plzeň.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka