V Plzni se koná festival Jeden svět

Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet.

Jarní servisní akce AUTO CB

Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lidských právech a upozorňuje na jejich porušování. Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát letošní ročník festivalu Jeden svět. Letošním tématem je právě Cena bezpečí. Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se uskuteční v Plzni od 22. do 26. března 2023. Celkem se v Plzni můžete těšit na 31 projekcí a stejný počet debat se zajímavými hosty a hostkami. Festival uvede řadu premiér a horkých novinek. Jsou jimi například dokumenty Kuciak: Vražda novináře režiséra Matta Sarneckiho, Návštěvníci režisérky Veroniky Liškové, či Polské modlitby režisérky Hanky Nobis. Festival letos přinese také svědectví z Ukrajiny i dokumenty ve virtuálním světě.

Slavnostní zahájení letošního plzeňského ročníku proběhne ve středu 22. března od 17:00 v prostorách Moving Station. Úvodním filmem bude Bobi Wine: Prezidentské reggae. Snímek přináší fascinující příběh ugandského rappera z nejchudšího ghetta, který se stal politickou hvězdou. Film natočený s naléhavostí jeho chytlavých protestsongů se nejdříve ohlíží za Wineovým rychlým politickým vzestupem. Následně zaznamenává průběh kampaně, odehrávající se kvůli násilným incidentům v?atmosféře strachu a nejistoty. Politik reprezentující stanovisko velké části obyvatelstva přesto neztrácí víru v?demokracii.

Celý program slavnostního zahájení uvede dětský sbor z integračního centra MICT. Následovat bude, jako již tradičně řeč hlavní koordinátorky festivalu, Anny Matuštíkové, ředitele plzeňské pobočky Člověk v tísni Jakuba Palečka a také partnerů festivalu. Jmenovitě za Moving Station vystoupí Roman Černík, za FDULS děkan Vojtěch Aubrecht, za Fakultu filozofickou děkan David Šanc, za Knihovnu města Plzně její ředitelka Helena Šlesingerová a v neposlední řadě za Plzeňský kraj hejtman Rudolf Špoták.

Celý úvodní program bude tlumočen do znakového jazyka díky Spolku neslyšících Plzeň.

Kompletní program festivalu naleznete na webu festivalu www.jedensvet.cz/plzen a sociálních sítích.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
17.03.2023 17:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka