V Plzni poprvé přespalo více než 300 tisíc turistů

Plzeň překonala další návštěvnický rekord. Podle předběžných výsledků Českého statického úřadu (ČSÚ) přespalo v roce 2018 v plzeňských hotelech a penzionech poprvé v historii více než 310 000 turistů.

Cílená propagace v Plzni

Za posledních pět let se tak jejich počet zvýšil celkem o 52 %. Strávili zde 530 000 nocí.

„Rostoucí trend návštěvnosti je celorepublikovým fenoménem posledních let. Může za něj především dobrá ekonomická situace. Svým dílem k tak velkému nárůstu přispělo bezesporu i město svými aktivitami v oblasti rozvoje a marketingu destinace. Na zkvalitňování služeb a propagaci Plzně jako atraktivní destinace se budeme soustředit i nadále. Chceme, aby lidé vnímali Plzeň jako místo, které má co nabídnout i při opakované návštěvě,“ říká první náměstek primátora Roman Zarzycký, do jehož gesce oblast cestovního ruchu spadá.

„Podíváme-li se na období posledních pěti let, kdy v Plzni působíme, došlo k opravdu výraznému nárůstu. V roce 2013 se tu ubytovalo 204 tisíc osob, v roce 2018 to bylo o 106 tisíc nocujících turistů více. Nárůst je tedy více než padesátiprocentní. Zajímavé je i srovnání s návštěvnicky velmi úspěšným rokem 2015.  Tehdy se v Plzni ubytovalo o 50.000 hostů méně než v loňském roce. Dokládá to, že s koncem projektu Evropské hlavní město kultury zájem o Plzeň neustal,“ upřesňuje Zuzana Koubíková, ředitelka městské příspěvkové organizace Plzeň – TURISMUS.

Plzni se daří především na sousedním německém trhu, který vykazuje stabilní růst návštěvnosti a nepodléhá žádným větším výkyvům ani trendovosti. Od roku 2015 v Plzni každoročně přespí více než 60 tisíc Němců. V loňském roce to bylo dokonce necelých 67 tisíc, to je o necelých 65 % více než v roce 2013.

Značný nárůst zaznamenávají v posledních letech statistiky ČSÚ také u návštěvníků z asijských zemí. Do Plzně míří stále více Číňanů, jejich počet za pětileté období vzrostl čtyřnásobně na téměř 17 tisíc.  Jde o výrazně rostoucí trh v rámci celého regionu, nicméně podle manažera hotelu Courtyard by Marriott Radka Mahrly se jedná o klientelu se specifickými požadavky, mezi které patří mimo jiné silný signál wifi či pokoje s vanou a oddělenými postelemi.

Plzeň je dlouhodobě 4. nejnavštěvovanějším krajským městem v České republice. V žebříčku všech českých měst pak zaujímá 6. místo (Praha, Brno, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Špindlerův Mlýn, Plzeň) a drží se ve společnosti ryze turistických destinací. Více než 60% hostů tvoří cizinci, nejčastěji Němci. Na Plzeň připadá více než třetina všech příjezdů hostů do Plzeňského kraje.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 17.02.2019 10:40



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka