V Plzni poprvé zazní laserová harfa. V židovské synagoze připomene transporty do Terezína

Díky letošnímu propojení tradičních Slavností svobody s programem Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 se ve středu 6. května ve Velké synagoze odehraje unikátní hudebně-duchovní koncert s názvem Světlo porozumění.

Cílená propagace v Plzni

Projekt výjimečný svým obsahem i posláním spojuje hudebníky a umělce z různých náboženských a kulturních světů. 

Pro koncert v Plzni, který je oficiálním závěrečným koncertem Slavností svobody, vystoupí Bára Basiková s Michalem Pavlíčkem, japonský dirigent, skladatel, houslista a sbormistr Chuhei Iwasaki, který řídí symfonický orchestr Pražské konzervatoře, hudební skupina Remedios-Flamenco se Zuzanou Fujacovou a bratry Matúšem a Stanem Kohútkovými, hudební duo The Brownies (zpěvačka Annamaria D´Almedia a Pavel Rohlena), hudebnice Lenka Roger Lichtenberg, multiinstrumentalista Tomáš Reindl, hudebník Robert Fischman, a plzeňští hudebníci, klavírista Václav Greif a hráč na bicí, který se specializuje na cajón a afrokubánské nástroje, Michael  Cába. Na konci v podání všech účinkujících zazní symfonie Dětské transporty do Terezína – 5774 Petera Gyoriho, který sám vůbec poprvé v Plzni rozezní laserovou harfu: „Jde o vizuálně i hudebně nádhernou věc, která umí vytvářet mystické zvuky, ale třeba i hovořit lidským hlasem. Ten namluvila moje dcera, zazní v emotivní moment, kdy se Bára Basiková jako matka se dozvídá, že její dítě zahynulo,“ popisuje skladatel. Laserová harfa se ve skladbě 5774 (název označuje židovský letopočet) rozezní ve spojení se symfonickým orchestrem.

Peter Gyori je skladatel, klavírista a kytarista, zároveň jako viceprezident Federace židovských obcí spravuje Španělskou synagogu v Praze, kde vede bohoslužby. Organizuje hudební festivaly, na kterých spojuje různá náboženství skrze hudbu, z nichž nejznámější je Světlo porozumění. Unikátním hudebně-duchovní projekt se od roku 2005 koná v Praze, letos poprvé se v rámci oslav 70. výročí konce druhé světové války a projektu Evropské hlavní město kultury 2015 přesune také do Plzně. Koncert Světlo porozumění byl součástí závěrečného ceremoniálu Evropského hlavního města kultury v Košicích 2013, právě tam se domluvilo i jeho uspořádání letos v Plzni.

Světlo porozumění - závěrečný koncert Slavností svobody 6.5.2015 / 20:30 h Velká synagoga Cena: 290Kč v předprodeji, 340Kč na místě http://www.plzenskavstupenka.cz/cz/plzen2015/title/8819-svetlo-porozumeni 

Peter Gyori: Symfonie Dětské transporty do Terezína – 5774

Sólisté: Bára Basiková a Michal Pavlíček

Poprvé v Plzni: laserová harfa




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka